Tuulilasi

Autohullun päiväkirja: Kaikki haluavat Jeremy Clarksonin takaisin

1

Top Gearin rakastettu ja vihattu juontaja Jeremy Clarkson on saanut nyt viimeisenkin naulan arkkuun, ja hänet on hyllytetty ohjelman juontotehtävistä. Mutta onko sillä mitään väliä?
Teksti Max Lange
Kuvat BBC

Aloitan blogikirjoituksen toteamalla, että olen valtava Top Gear -fani. Kyseinen viihde/auto-ohjelma on kuulunut suosikkiohjelmiini jo kohta vuosikymmenen. Siksi otinkin uutisen Clarksonin hyllyttämisestä surumielisenä vastaan.

On varsin selvää, että Clarkson on erittäin ristiriitainen hahmo, joka ei pelkää avata suutaan ja raottaa sanaista arkkuaan. Jos BBC:n julkaisema tiedote pitää paikkansa, ja Clarkson on todella lyönyt nyrkillä Top Gearin tuottajaa, on teko tietysti tuomittava ja typerä. Brittitoimittajan asema Top Gearissa oli jo ennestään vaakalaudalla aiempien tempausten vuoksi. Tämä viimeinen välikohtaus oli vain yksi muiden joukossa.

Tapahtuman taustalla on varmastikin myös muitakin ongelmia kuin pelkästään tämä nyrkinisku. Nykymuotoisen Top Gearin huippuvuodet sijoittuivat noin vuoden 2007 tienoille, mutta ohjelma nauttii edelleen valtavaa suosiota – ja syystä. Taloudellisesti Top Gear on BBC:lle rahasampo ja yksi tunnetuimmista tv-ohjelmista maailmassa.

Saavutus on melkoinen, sillä ohjelmassa esiintyy vain kolme keski-ikäistä miestä, jotka puhuvat autoista. Eihän Top Gearia katsota siksi, että se sisältäisi tarkkaa ja objektiivista tietoa autoista. Kyse on ennen kaikkea viihteestä isolla V:llä, Richard Hammondin, James Mayn ja Jeremy Clarksonin keskeisestä kemiasta ja suunsoitosta sekä tietysti lukuisista typeristä tempauksista.

En siis toisaalta yhtään ihmettelisi, että tämä koko vyyhti olisi eräänlainen julkisuustempaus, jolla ohjelman julkisuuskuvaa nostettaisiin entisestään. Parin viikon päästä BBC ja Clarkson ovat kuitenkin päässeet taas yhteisymmärrykseen, ja seuraavan jakson katsojaluvut ovat pilvissä. Katsotaan, olisivatko he niinkin fiksuja?

Hyllytyksen seuraukset

Jeremy Clarkson on mitä luultavimmin maailman kuuluisin ja vaikutusvaltaisin autotoimittaja. Varsinkin urheiluautopuolella Clarksonin ja muiden Top Gear -juontajien mielipiteillä on merkityksiä.

He ovat etunenässä luomassa kuvaa miljoonille ihmisille monista eksoottisimmista automalleista. Top Gear on onnistunut pitämään autot mielenkiintoisena aiheena julkisuudessa jo reilun vuosikymmenen, vaikka auton yleinen statusymboliuden arvo on laskusuunnassa.

Clarkson on luonut uuden tavan kertoa ja puhua autoista televisiossa. Näkökulmana ei ole pelkät kovat faktat, vaan rakkaus autoihin ja ajamiseen. Top Gear ei missään nimessä edusta objektiivista journalismia, mutta sen ei tarvitse myöskään olla sellaista. Tarkkoja faktoja varten on olemassa muut automediat.

Valitettavasti myös uskon, että Clarksonin poistuminen Top Gearista tarkoittaisi myös ohjelman loppua. Hänen tilalleen on käytännössä mahdotonta saada ketään tilalle – Top Gear = Clarkson. Korvaajaa verrattaisiin kuitenkin aina Clarksoniin, ja silloin kukaan ei ole tyytyväinen. Tuolloin ohjelma varmasti myös muuttaisi hieman muotoaan, eikä olisi enää entisensä.

Niin tai näin, Clarksonin hyllytys ei ole hyvä asia autofaneille. Yleinen konsensus mediassa näyttäisi olevan, että Clarkson halutaan takaisin. Verkossa liikkunut kampanja Clarksonin palauttamiseksi on kerännyt tässä vaiheessa karvan alle miljoona allekirjoitusta. Faneja hänellä siis riittää.

Haluaisitko sinä, että Clarkson palaa takaisin, vai onko aika ajanut hänestä jo ohi?

Autohullun päiväkirja -blogin kirjoittaja on autohullu nuorimies, joka haaveilee tällä hetkellä Clarksonin puuttuneesta pihviannoksesta.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Julkaistu: 15.3.2015