Tuulilasi

Autoalan kaipaama temppu tapahtumassa – 3 miljoonaa kokeiluun

Autoalan kaipaama temppu tapahtumassa – 3 miljoonaa kokeiluun
Hallitus päätti eilen maanantaina esittää kolmen miljoonan euron määrärahan romutuspalkkiokokeilun järjestämiseksi.

Kokeilun tavoitteena on nuorentaa autokantaa, vähentää liikenteen päästöjä ja parantaa liikenneturvallisuutta.

Mikäli eduskunta hyväksyy hallituksen esityksen romutuspalkkiokokeilusta, tarkoittaa se, että kierrättäessään vanhan autonsa saa kuluttaja 1 500 euron alennuksen uuden auton hankinnan yhteydessä. Tästä 1 000 euroa on valtion ja 500 euroa automaahantuojien rahoittamaa.

Kesällä lausunnolla olleen hallituksen esitysluonnoksen mukaan romutuspalkkion saadakseen, on auton oltava saman omistajan hallussa 425 päivää ennen kierrätykseen viemistä.

Henkilöautojen keskimääräinen romutusikä Suomessa on yli 20 vuotta, kun EU-maiden keskiarvo on 15 vuotta. Suomessa on liikennekäytössä 802 000 yli 15 vuotta vanhaa autoa. Autotuojat ja Suomen Autokierrätys arvioivat, että kierrätykseen saadaan kampanjan ansiosta noin 6 000 – 10 000 autoa normaalia enemmän. Romutuspalkkio onkin autoalan vahvasti ajama käytäntö.

Palkkiota on arvosteltu julkisessa keskustelussa muun muassa siitä, että 1 500 euron alennus on pieni suhteessa uuden auton hintaan. Esille keskustelussa on nostettu kokeilun kompastuskiviksi kuluttajien heikentynyt ostovoima ja raskas autoverotus.

Katso video:

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin. 

Julkaistu: 18.11.2014
8 kommenttia