Tuulilasi

Autoalaa koetellaan: Kauppiaista 40% ennakoi irtisanomisia – korjaamopalveluissa työt vähenevät 62%


Tuore AKL Barometri osoittaa, että sopeuttamistoimet jatkuvat autoalalla kuluvana vuonna.
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat Anssi Kienanen

Barometrin mukaan autokauppiaiden odotukset kuluvasta vuodesta ovat kaksijakoisia: autokaupan puolella autokauppiaat eivät odota suurta laskua, mutta korjaamopuolella odotukset ovat synkähköt.

Valtaosa autokauppiaista (69 %) arvioi, että kuluvana vuonna myydään 100 000 – 105 000 uutta henkilöautoa. Tämä on hieman vähemmän kuin autoalan ennusteryhmän virallinen ennuste, joka on 109 000 uutta henkilöautoa. Ennusteryhmä uskoo, että romutuspalkkiokokeilu 1.7.-31.12.2015 tuo selvän piikin loppuvuoden myynnille.

Autokauppiaista 73 % arvioi, että oman autoliikkeen myynti pysyy ennallaan tai paranee verrattuna viime vuoteen. Vaihtoautokaupan osalta kuluvaan vuoteen katsotaan positiivisesti, sillä 85 prosenttia arvioi kannattavuuden pysyvän ennallaan tai paranevan viime vuoteen verrattuna.

Korjaamopuolella näkymät ovat autokauppaa synkemmät, sillä 62 prosenttia autokauppiaista uskoo, että korjaamon työtarjonta vähenee kuluvana vuonna ja 57 prosenttia uskoo korjaamon kannattavuuden huononevan.

Barometrin mukaan 40 prosenttia autokauppiaista uskoo, että työvoiman vähennykset ovat ajankohtaisia tänä vuonna. Työvoiman vähentämistä suunnittelevista autokauppiaista 27 % aikoo lomauttaa ja 69 prosenttia irtisanoa henkilökuntaa.

AKL Barometri julkistettiin Autoalan Keskusliiton (AKL ry) perinteisillä Autokauppiaspäivillä tänään Kalastajatorpalla.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin. 

Julkaistu: 20.3.2015