Tuulilasi

Autoala ennustaa uusien autojen kaupan kasvavan – 120 000 auton raja rikki

Autoalan kesäkuussa päivitettyjen lyhyen aikavälin ennusteiden mukaan ensirekisteröintien määrä kasvaisi tänä vuonna 120 000 henkilöautoon ja 16 500 pakettiautoon.
Teksti Niko Rinta
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Henkilöautojen rekisteröinnit olisivat tällöin 0,8 prosenttia ja pakettiautojen 18,8 prosenttia viime vuotta suuremmat. Vuonna 2018 henkilöautoja on arvioitu ensirekisteröitävän 125 000, mikä tarkoittaisi noin 4 prosentin kasvua kuluvaan vuoteen nähden.

Alkuvuonna uusien autojen kysyntää jarrutti alan arvion mukaan yksityisen kulutuksen hidastunut kasvu. Viime kuukausien aikana odotukset talouden kasvusta ovat olleet aiempaa selvästi valoisampia ja bruttokansantuotteen kasvun on ennakoitu kasvavan selvästi nopeammin kuin vielä alkuvuonna arvioitiin. Valtiovarainministeriö, Suomen Pankki ja rahoituslaitokset ovat nostaneet ennusteitaan alkuvuoden aikana.

Vaikka yksityisen kulutuksen kasvun on ennakoitu hidastuvan viime vuodesta, työllisyystilanteen paraneminen, ostovoiman koheneminen ja kuluttajien luottamuksen vahvistuminen tukevat kasvua. Lisäksi alhainen korkokanta ja rahoitusmahdollisuuksien monipuolistuminen heijastuvat autojen hankintaan.

Pakettiautojen kysyntä on ollut yhtäjaksoisesti kasvussa jo lähes kahden vuoden ajan. Pakettiautojen kysynnän kasvua selittää taloudellisen toimeliaisuuden lisääntyminen sekä 2010-luvun alkuvuosien pienet pakettiautojen ensirekisteröintimäärät, jotka näkyvät uudehkojen vaihtoautojen suurena kysyntänä.

Viime vuotta kurotaan kiinni

Kesäkuussa ensirekisteröitiin 10 860 uutta henkilöautoa, kaikkiaan 1,0 prosenttia viime kesäkuuta enemmän.

Ensirekisteröinnit ovat vähitellen saavuttamassa viime vuoden tasoa, sillä kesäkuun loppuun mennessä ensirekisteröityjen henkilöautojen määrä on enää 1,6 prosenttia viime vuotta pienempi. Ero oli vielä huhtikuussa noin 4 prosenttia.

Ensimmäisen vuosipuolikkaan aikana uusia pakettiautoja on rekisteröity 25,1 prosenttia viime vuotta enemmän. Uusia pakettiautoja rekisteröitiin kesäkuussa 1 408, mikä on 17,8 prosenttia viime vuoden kesäkuuta enemmän.

Julkaistu: 3.7.2017
Kommentoi »