Tuulilasi

Auto kesäkuntoon


Säännöllinen autonpesu suojaa autoa maantiepölyn, tiesuolan ja hiekan kuluttavalta vaikutukselta. Puhdas auto on myös miellyttävä ja turvallinen käyttää, ja se säilyttää paremmin arvonsa.

Autolle kannattaa nyt kesän kynnyksellä tehdä tavanomaista perusteellisempi puhdistus, jotta maalipinnasta saadaan pois siihen talven aikana kertyneet tiesuolajäänteet ja muu vaikea lika. Samalla auto saadaan suojattua auringon UV-säteilyä vastaan.

Ikkunat kirkkaiksi, pellit kiiltäviksi

Puhdistus aloitetaan huuhtelemalla irtolika pois. Auton normaali pesu aloitetaan ylhäältä katosta. Pesussa käytetään pesusientä ja pesuainetta. Hyvä pesusieni kestää rasvaa, öljyä ja bensiiniä. Se irrottaa lian mutta ei naarmuta auton maalipintaa. Kun pesussa edetään vanteisiin, kannattaa käyttöön ottaa karheampi vannesieni.

Auto on hyvä kuivata aina pesun jälkeen, sillä vesipisarat saattavat auringossa polttaa maaliin jälkiä. Kuivatessa voi samalla tarkistaa, jäikö autoon vielä likatahroja.

Pesun jälkeen auto kuivataan ja vahataan maalipinnan kuntoa ja laatua vastaavalla vahalla. Vahattu pinta on helppo pitää puhtaana, ja vahakerros suojaa autoa.

Jos on kiire tai halutaan päästä helpommalla, kannattaa käyttää tuotteita, joissa on pesuaine ja vaha yhdessä tai vahaa, jonka voi levittää suoraan pesun jälkeen märälle pinnalle.

Ovet, oviaukot, luukut ja luukkujen aukot kannattaa myös pestä ja vahata tarkasti: näihin paikkoihin kertyy yleensä runsaasti likaa, joka ei normaalissa pesussa lähde pois. Kumi- ja muoviosat, kuten puskurit ja maskit, käsitellään niille tarkoitetuilla tuotteilla.

Myös sisätilat, esimerkiksi kojelauta ja verhoilu, puhdistetaan niille kehitetyillä tuotteilla. On tärkeää muistaa puhdistaa myös ikkunoiden sisäpinnat, sillä puhtaiden ikkunoiden läpi näkee paremmin, vaikka aurinko paistaisi vastaan. Varsinkin tuulilasin puhtaus kannattaa varmistaa ennen aurinkoisia kelejä. Tuulilasin sisäpinnalle kertyy talven aikana yllättävän paljon likaa.

Pekka Virtanen, lähteet Kung ja Korrek, kuvat Korrek

Julkaistu: 12.5.2005