Auto on ase
Puheenaiheet
Auto on ase
Uusi kansansairautemme, aikuistyypin diabetes, on kasvava uhka liikenneturvallisuudelle.
Julkaistu 15.1.2013
Apu

Silmät toljottavat, ja kuskin aivoissa lyö tyhjää. Ihme kyllä, hän jarruttaa. Suojatielle astunut nainen kaatuu, mutta pelastuu täpärästi. Subutexilla aivonsa sumentanut kuski riemuitsee refleksiensä toiminnasta ja jatkaa epävarmaa ajoaan tunteettomasti, kuin mitään ei olisi tapahtunut. Kohtaus on Reindeer spotting -dokumentista, jossa seurataan rovaniemeläisen narkomaanin epätoivoista elämää. Kohtaus on siis totta.

Vuonna 2011 poliisin haaviin jäi yli 20 000 rattijuoppoa. Tiettävästi vain joka 200. rattijuoppo jää kiinni, joten liikenteessä ajaa joka päivä pelottava määrä känniläisiä. Huumeita tai rauhoittavia lääkkeitä on veressään tuhansilla vuodessa.

Suomessa on yli 300 000 yli 70-vuotiasta kuljettajaa. Suurin osa iäkkäistä kuskeista pärjää liikenteessä vallan mainiosti. Yhä useampi kuolonkolari kuitenkin johtuu sairauskohtauksesta, ja sairaudet taas lisääntyvät iän myötä.

Uusi kansansairautemme, aikuistyypin diabetes, on kasvava uhka liikenneturvallisuudelle. Hoitamattomassa diabeteksessa verensokeri heittelee aiheuttaen vaaratilanteita. Myös näkö voi heikentyä. Tuoreen tutkimuksen mukaan aikuistyypin diabetes kiihdyttää myös muistisairauksien kehittymistä ja mielentoimintojen heikentymistä (Duodecim).

Vaikka itse toimisimme liikenteessä oikein, vastaantuleva auto voi olla aikapommi. Siispä kertaamme Lasten liikennelaulun sanat: "Muista aina: liikenteessä monta vaaraa ompi eessä. Siksi valpas aina mieli, se on turva verraton."

Kommentoi »