Tuulilasi

Australiassa vaaditaan polttomoottoriautojen täyskieltoa


Australiassa Vihreät ovat vaatimassa dieselautojen myynnin täyskieltoa vuonna 2030. Ennen sitä Vihreät haluavat raskaan lisäveron luksusautoille, joissa on polttomoottori sekä ilmaisen rekisteröinnin sähköautojen ostajille.
Kuvat All Over Press

Ehdotuksen tarkoituksena on päästä samoihin päästönormeihin kuin Yhdysvalloissa ja EU:ssa. Lisäksi sillä pyritään edistämään sähköautojen myyntiä. Luksusautojen vero nousisi peräti 17 % polttomoottoriautoille, jotka maksavat yli 100 000 dollaria. Lisäksi tavoitteeseen kuuluu 151 miljoonan dollarin rahoitus sähköautojen latausinfrastruktuurille.

“Nämä ovat kunnianhimoisia, mutta ihan saavutettavissa olevia tavoitteita, Haluamme, että 2030 kaikki uudet myydyt autot ovat sähköautoja”, kertoi Vihreiden senaattori Janet Rice CarAdvicelle.

Polttomoottoriautojen täyskielto ei ole ennenkuulumatonta, samaa ovat pohtineet Norja, Ranska, Kiina ja Iso-Britannia.

Autoteollisuuden yhdistyksen FCAI:n toimitusjohtaja Tony Weber ihmettelee tavoiteasettelua.

“Tämä suunnitelma on kyllä aivan uskomattoman kunnianhimoinen. Nollapäästöisillä autoilla on edelleen paljon rajoitteita kuten ajosäde, latausinfrastruktuuri ja myös näiden autojen korkeat hinnat. En millään usko, että näitä ongelmia saadaan ratkaistua ainakaan viiteen vuoteen”, Weber sanoi.

Vihreiden tavoitelistauksessa on myös vaatimus siitä, että kaikkia autonvalmistajat myyvät kokonaismyynnistään 2% sähköautoja vuonna 2020, 5% 2021 ja 10% 2022.

Australian automarkkina on hyvin toisenlainen kuin monissa muissa maissa. Ajomatkat ovat usein – etenkin maaseudulla – todella pitkiä, lisäksi diesel on ylivoimaisesti suosituin moottorivaihtoehto.

Julkaistu: 13.3.2018