Tuulilasi

Australian autoteollisuus loppuu


Viimeisenä suurena valmistajana Toyota ilmoitti tänään lopettavansa autojen valmistamisen Australiassa vuonna 2017.
Kuvat Ford, Holden

Tuontia rajoittavien tullimaksujen pieneneminen ja Australian dollarin arvon voimakas kohoaminen USA:n dollarin nähden ovat johtaneet kengurumaan autoteollisuuden alasajoon. Suurista valmistajista Mitsubishi lopetti tuotannon Australiassa jo 2008.

Ford ilmoitti viime toukokuussa lopettavansa valmistuksen lokakuussa 2016, ja GM puolestaan kertoi joulukuussa lopettavansa Holden-yksikkönsä vuonna 2017.

Australian autoteollisuuden lasketaan alkaneen vuonna 1901, jolloin eversti Harley Tarrant aloitti Tarrant-merkkisten autojen valmistamisen Melbournessa. Tuotanto oli pienimuotoista, sillä vuoteen 1907 mennessä autoja valmistui vain 16 kappaletta. Valmistus loppui, kun markkinoille tuli T-mallin Ford, jonka kanssa tarrant ei enää pystynyt kilpailemaan. Tarrantin yhtiöstä tuli myöhemmin Fordin myyjä, ja se valmisti T-mallin autoihin myös koreja.

Ford Australia perustettiin vuonna 1925. Se oli Kanadan Fordin tytäryhtiö. Henry Ford oli antanut kanadalaisille sijoittajille yksinoikeuden autojen valmistukseen brittiläisen kansainyhteisön maihin Englantia lukuun ottamatta.

Holden oli aloittanut toimintansa 1856 satulaverstaana, mutta vaihtoi sittemmin autoalalle. Se siirtyi GM:n omistukseen 1931.Holden on myynyt Australiassa omalla merkillään Chevroletin, Isuzun, Nissanin, Suzukin, Toyotan ja Vauxhallin valmistamia malleja paikan päällä valmistettujen autojen lisäksi.

Toyota Motor Corporation Australia perustettiin jo 1958, ja se aloitti valmistuksen 1963. Toisin kuin Ford ja Holden, Toyota Australia on valmistanut samoja malleja, joita yhtiö tuottaa muuallakin. Yhtiö hoitaa myös Lexuksen edustuksen.

Chrysler Australia Ltd perustettiin 1951, ja Chrysler investoi 50-luvulla voimakkaasti valmistukseen Australiassa. Vuonna 1971 Mitsubishi osti yhtiöstä 15 % osuuden, ja se alkoi valmistaa myös Mitsubishin autoja. Chrysler myi talousvaikeuksiensa takia yhtiön kokonaan Mitsubishille 1980, jolloin siitä tuli Mitsubishi Motors Australia Ltd. Yhtiö jatkoi Mitsubishin mallien valmistusta, kunnes valmistus lopetettiin maaliskuussa 2008.

Vuonna 2012 Australian autonvalmistajat valmistivat kaikkiaan 178 480 henkilöautoa, 26 170 kevyttä tavara-autoa ja 5 080 kuorma-autoa.

Toyotan valmistuksen päättyminen merkitsee lopputiliä noin 2 500:lle työntekijälle. Kaikkiaan kolmen suuren valmistajan vetäytyminen lopettaa työt suoraan noin 6 566:lta autotyöntekijältä. Kaikkiaan autoala osavalmistajat mukaan lukien työllisti vuoden 2013 helmikuussa yli 50 000 työntekijää.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 10.2.2014