Apu

Aukkojen katselijat

Yrjö Rautio: "Hallitus toimii päinvastoin kuin Jumala. Hän loi kaiken kuudessa päivässä ja lepäsi seitsemäntenä. Hallitus on lepäillyt kuusi päivää ja tekee kaiken seitsemäntenä."

Ihanainen päivä oli koittanut Juuttaalla, ja Von Döbeln ratsasti aukkoja katsellen. Aukkoja katsellen ratsasti myös Jyrki Kataisen (kok) kuuden puolueen hallitus, kun se kokoontui puolivälintarkasteluunsa.

Aukkoja riitti. Juuri mikään hallituksen suurista tavoitteista ei ole edennyt edes puoliväliin siitä, mitä niistä piti tulla.

Vuoret olivat synnytystuskissa, kun vanhuspalvelulakia uudistettiin. Syntyi hiiri. Työmarkkinajärjestöiltä odotettiin esitystä työurien jatkamisesta kuin kuuta nousevaa. Ei tullut kuin sammunut tähti. Kuntarakenteen ja sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen piti olla likimain vallankumouksellinen hanke. Ei tule kumousta. Jos ylipäätään mitään tulee, niin likimain nykyisellään jatketaan. Sairaanhoitopiireille annetaan sentään uusi nimi.

Hallitus lupaa ratkaista kaikki auki tai kesken olevat hankkeensa kehysriihessä perjantaina 22. maaliskuuta iltapäivällä vähän ennen puoli kolmea.

Hallitus toimii päinvastoin kuin Jumala. Hän loi kaiken kuudessa päivässä ja lepäsi seitsemäntenä. Hallitus on lepäillyt kuusi päivää ja tekee kaiken seitsemäntenä.

Varminta on kuitenkin siirtää kehysriihi ensimmäiseen huhtikuuta. Tuloksista voi kertoa vapaammin.

Perusvaluuttaa

Perussuomalaisten ajatushautomo Suomen Perusta tilasi Pellervon taloudelliselta tutkimuskeskukselta selvityksen eurosta luopumisesta ja omaan valuuttaan palaamisesta.

Uuden perussuomalaisten oman valuutan perusyksikkö on yksi soini. Se jakaantuu 100 halla-ahoon ja se taas 100 hakkaraiseen.

Nollapeliä

Työmarkkinajärjestöt eivät ole puolentoista vuoden aikana kyenneet sopimaan yhtään mistään. Tästä rohkaistuneena hallitus on pyytänyt niitä nyt sopimaan parissa viikossa kattavasta tuloratkaisusta.

Tunnustelut ovat jo käynnissä. Elinkeinoelämän Keskusliitto EK on ilmoittanut, että se voi olla mukana kaksivuotisessa kokonaisratkaisussa, kunhan siihen ei sisälly lainkaan palkankorotuksia.

Jos EK:n sana pitää tällä kertaa – toisin kuin koulutuspäivistä sovittaessa – tunnustelut eivät johda mihinkään. Palkansaajajärjestöt eivät nollalinjalla sopimuksia tee.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies toivoo, että valtio alentaisi tuloveroa, jotta reaaliansiot eivät aivan romahtaisi nollalinjallakaan. Samainen EK on vaatinut yhteisö- eli yritysveron laskemista peräti 15 prosenttiin.

Valtion velkaantuminen pitäisi samaan aikaan saada katkaistuksi ja tulot ja menot tasapainoon. Jos veroja eli valtion tuloja leikataan, tavoitteeseen päästään vain leikkaamalla kahta ankarammin valtion menoja. Se taas olisi samaa kuin hallitus leikkaisi itse itseltään pään irti. Sitä se ei kestäisi.

Huippuhauskaa

Huippu-urheilun muutostyöryhmä Humu käytti 2,5 miljoonaa saadakseen kokoon 40 liuskaa fraaseja suomalaisen urheilun juoksuttamisesta takaisin maailmankartalle.

Val di Fiemmen MM-kisat osoittivat, että on vain parempi, etteivät suomalaisurheilijat ole lähelläkään huippua. Voi nauttia jännittämättä ja estoitta, kun ruotsalainen Johan Olsson sivakoi muilta karkuun 50 kilometrillä.

******

Heittolaukauksia

1 Vauvat vaihtuivat synnytyslaitoksella – toinen on nyt valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtajana.

2 Välikysyä voi sellaisestakin, mitä ei ole – kuten valtion asuntopolitiikasta.

3 Hallitus käyttää koeteltuja konsteja, jotta jaksaisi maaliin asti: veren vaihtoa ja kasvuhormonia.

4 Elleivät kehysriihen lääkkeet tehoa, ei jää muuta keinoa kuin yrittää ajaa demonit pois taloudesta.

5 Jos 700 000 euron selvitys on kuin opiskelijan essee, sen tilaaja on kuin jymäyttäjän unelma.

6 Mikä on kolinan huippu? Timo Soini (ps) ja Carl Haglund (r) tappelevat peltikatolla.

Julkaistu: 6.3.2013
Kommentoi »