Tuulilasi

Audin ja BMW:n tehtailla työnseisaus – palkka ja työtunnit hiertävätAudin ja BMW:n tehtailla työnseisaus – palkka ja työtunnit hiertävät

Audin ja BMW:n työntekijät ovat ryhtyneet Saksassa työnseisauksiin. He haluavat lisää palkkaa ja lyhyemmät työajat.
Kuvat All Over Press

Vahvan ammattiyhdistysliiton IG Metallin mukaan Audin Ingolstadin tehtaalla lopetettiin työt torstain iltavuoron aikana, BMW:n väki tekee saman perjantaina kolmella eri tehtaallaan.

Ammattiyhdistys vaatii kuuden prosentin palkankorotuksia kaikkiaan 3,9 miljoonalle metallialan sekä tekniikan alan työntekijälleen. Vaade perustuu Saksan talouden kovimpaan kasvuun kuuteen vuoteen sekä ennätyksellisen pieniin työttömyyslukuihin.

IG Metall vaatii myös työajan lyhennyksiä, jollaisia ei ole nähty yli 30 vuoteen. Vaatimuksena on, että työntekijä voisi tehdä kahden vuoden ajan 28-tuntista työviikkoa 35 tunnin sijaan esimerkiksi lastenhoidon tai iäkkäiden vanhempiensa huolehtimisen vuoksi. Kahden vuoden jälkeen nämä työntekijät palaisivat normaaliin 35-tuntiseen työviikkoon.

Työnantajapuoli on tarjonnut toistaiseksi 2 % palkankorotuksia sekä kertaluonteista 239 euron bonusta. Työaikavaatimuksiin ei ole suostuttu.

Noin 160 000 työntekijää on jo ollut osallisena mielenilmauksissa tukakseen IG Metallin vaatimuksia. Ammattiliitto onkin uhannut työnantajapuolta 24 tunnin lakkoilulla, jos maanantaina jatkuvat neuvottelut eivät etene.

Julkaistu: 12.1.2018