Tuulilasi

Audi ja Hyundai vetyautoyhteistyöhön – haastaja sähköautoille?

Audi ja Hyundai vetyautoyhteistyöhön – haastaja sähköautoille?
Audi ja Hyundai Motor alkavat kehittää yhdessä polttokenno- eli vetyautoja. Yhteistyösopimus antaa Audille ja myös muille VW Groupin brändeille Hyundain osaamisen, jota se on kerännyt ix35 Fuel Cell SUV:sta ja sen seuraajasta Nexosta.

Kyseessä on monivuotinen yhteistyösopimus, joka käsittää lukuisia vetyautokomponentteja ja teknologiaa patentteineen ja lisensseineen, Hyundai tiedotti. Hyundai uskoo hyötyvänsä vastavuoroisesti Audin teknologiasta, joka sille nyt avautuu.

”Yhteistyö on erittäin järkevä malli voidaksemme saavuttaa läpimurron vetyautoteknologian alalla”, Audin kehitysjohtaja Peter Mertens kertoi.

Audi vastaa VW Groupin vetyautokehityksestä, se tulee hyötymään myös Hyundain jo valmiista komponenttien toimitusketjusta. Hyundailla on oma komponentteja valmistava Hyundai Mobis Etelä-Koreassa. Siellä on kapasiteettia valmistaa 3000 vetyauton moottorin modulia, kapasiteettia on tarkoitus kasvattaa kymmeniin tuhansiin tulevaisuudessa markkinatilanteesta riippuen.

Vedyllä kulkevat polttokennoautot eivät tuota päästöiksi muuta kuin vettä ja lämpöä. Ne on jo jonkin aikaa nähty kilpailijaksi sähköautoille. Korkeat hinnat ja kehno tankkausinfrastruktuuri ovat toistaiseksi rajoittaneet myyntiä. Hyundailla uskotaan, että Audi-yhteistyö luo autoille isompaa kysyntää ja tuo myös kustannuksia alas.

”Me haluamme tarjota komponenttivalmistajallemme lisää vaihtoehtoja ja luoda kilpailuasetelmaa niiden välille. Kun kilpailua syntyy, laskevat hinnatkin”, uskoo Hyundain polttokennoautojen tutkimus- ja kehitysjohtaja Sae Hoon Kim.

”EU:n vuonna 2025 entisestään kiristyvät päästörajat tulevat luomaan lisää kysyntää näille autoille.”

Viime vuonna Hyundai myi 200 polttokennoautoa, tämän vuoden myynnin uskotaan nousevan tuhansiin. Kannattavuuslukemiin on silti pitkä matka.

”Uskon, että voimme tehdä tällä rahaa, kun kummatkin yritykset myyvät vuosittain 100 000 – 300 000 vetyautoa”. Kim sanoi.

Julkaistu: 20.6.2018
Kommentoi »