Tuulilasi

Audi ja Airbus kehittävät yhdessä lentävää autoa


Geneven autonäyttelyssä nähtiin yksi varsin erikoinen konsepti, ItalDesign Pop.Up Next. Se on lentävä auto, joka on suunniteltu yhdessä Audin ja Airbusin kanssa.
Kuvat Audi, Airbuss

ItalDesign ja Airbus Pop.Up olivat mukana jo 2017 Genevessä. Mutta nyt Audikin on mukana yhteistyössä. Kuulostaa siis melko vakavalta hankkeelta.

Pop.Up Next näyttää hyvin paljon valtavalta dronelta. Laite on kaksipaikkainen ja se pystyy nousemaan ja lakeutumaan pystysuoraan, joten niihin toimintoihin ei tarvita paljon tilaa.

Pop.Up Nextissä roottorit ovat erikseen, eivätkä ne kulje aina auton mukana. Ilmamoduuli on irrotettavissa ja kiinnitettävissä tarpeen mukaan. Eikä tässä vielä kaikki, myös matkustamo on irrotettavissa alustasta, missä tiellä ajoon tarvittavat renkaat ovat kiinni.

Audi on ollut mukana sisätilojen suunnittelussa, mutta etenkin akkuteknologian ja autonomisen teknologian kanssa. Eli kyseessä on täyssähköinen vekotin. Ilmamoduulissa on kahdeksan 20 kW sähkömoottoria, jotka antavat 215 hevosvoimaa. Se takaa 120 km/h maksiminopeuden ilmassa, mutta 70 kWh akusto takaa vain noin 50 kilometrin kantosäteen.

Kun palataan maan päälle, löytyy autosta 60 kW tehoa eli 80 hevosvoimaa. Akuston koko on 15 kWh, jolla voi ajaa yhdellä latauksella noin 130 kilometriä, mutta maksiminopeus on vain 100 km/h. Akut latautuvat 15 minuutissa.

Laitteen rakenne on pääosin titaania.

Julkaistu: 9.3.2018