Tuulilasi

Audi hyökkää uutuusmalleillaan kohti Teslaa – jopa 700 km toimintamatkaa


Ingolstadtista on tulossa kaksi uutta Audia: A2Q ja Q6. Molemmat autot ovat sähkökäyttöisiä ja tarjoavat jopa 500–700 km toimintamatkaa.
Kuvat Audi

Audi on jäänyt sähköautomarkkinoilla jälkeen monista pahimmista kilpailijoista. BMW:llä on i3 ja japanilaisilla on monia hybridimalleja sekä ryminällä tulevat vetyautot. Audilla on kyllä tulossa Audi A3 e-Tron ladattava hybridi, mutta täyssähköautot ovat tuotantomalleissa loistaneet poissaolollaan.

Autobild on saanut kuitenkin käsiinsä sisäpiiritietoa ja paljastanut rinkulamerkiltä kaksi uutta mallia, jotka molemmat liikkuisivat sähköllä. Ensimmäinen uutuus olis A2Q, joka lainaisi pohjaratkaisun A3:lta, mutta ulkoisesti olisi edesmenneen A2:n ja pikku-SUV:n risteymä.

A2Q:ssa olisi käytössä seuraavan sukupolven akkuteknologiaa ja toimintamatkaksi luvattaisiin noin 500 km. Auton arvioitu saapuminen markkinoille tapahtuisi vuoden 2018 tienoilla. Vuotta aikaisemmin Audi pusertanee ulos Q6:n, joka olisi myös sähkökäyttöinen. Q6:lle uskalletaan arvioida jopa 700 km toimintamatkaa.

A2Q:lle loogisempi mallinimi olisi Q2 tai Q4, mutta nämä nimet ovat varattu jo Alfa Romeolle. A2Q on tähdätty erityisesti kamppailemaan BMW:n i3:a vastaan. i3 on rakennettu kokonaan BMW:n omalle sähköautoille tarkoitetulle pohjarakenteelle. A2Q tehtäisiin kuitenkin VW Golfista ja muistakin malleista tutulle MQB-pohjalevylle.

Audi haluaa erottaa sähköautot muusta mallistosta. Single frame-etumaski olisi sähköisissä malleissa pienempi kuin polttomoottoriversioissa sekä värjätty kromilla. Autoissa olisi myös tyypillinen aerodynamiikkapaketti.

Q6:n selvä kilpailija on tietenkin Tesla. Audin sisäisessä koodistossa mallia kutsutaankin "Tesla Fighter"-nimellä. Q6:ta valmistettaisiin myös Meksikossa, joten Pohjois-Amerikan markkinat ovat keskiössä tälle mallille. Q6 tulee myös bensiini- ja dieselkäyttöisenä sekä ladattavana hybridinä.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 31.7.2014