Apu

Ateneum 100 vuotta: Keräyksellä hankitaan merkkiteos taidemuseoon

Ateneum 100 vuotta: Keräyksellä hankitaan merkkiteos taidemuseoon
Juhlanäyttely Sata vuotta tuo näytteille vanhoja mestareita.

Ateneumin taidemuseon ystäväyhdistys on Suomen vanhin museon kannatusyhdistys. Se perustettiin vuonna 1919. Nyt satavuotisjuhlan kunniaksi Ateneumissa on nähtävillä yhden näyttelysalin verran ystäväkokoelman aarteita 6. lokakuuta asti. 

Sadan vuoden aikana Ateneumin ystävät ovat lahjoittaneet museolle yli 130 taideteosta ja luonnosta. Sata vuotta ystävyyttä -näyttelyyn on koottu niistä nyt näytteille yhdeksän teosta, jotka korostavat ystävähankintojen merkitystä museon tutkimus- ja kokoelmatyölle.

Teokset on aseteltu neljään pariin teemojen mukaan, esimerkiksi Hugo Simbergin upea muotokuva tulevasta vaimostaan Anni Bremeristä on saanut viereensä Marcus Collinin teoksen Musta­pukuinen nainen (1918).  Collinin teosta museo ei vielä omista, mutta hankintaa varten perustettuun juhlakeräykseen voi kuka tahansa vielä osallistua.

Marcus Collin: Mustapukuinen nainen (1918).

Lisäksi Veistossalin kahteen lasivitriiniin on laitettu esille nuoren Helene Schjerfbeckin piirrosluonnoksia. 

– Meillä on viisi Schjerfbeckin luonnoslehtiötä, ja niissä on yhteensä noin sata tussi- ja lyijykynäpiirustusta vuosilta 1872–1880. On muistettava, ­että taiteilija oli tuolloin vain 12–18-vuotias, näyttelyn kuraattori Hanne Selkokari kertoo.

Ystävien lahjoitukset -luentosarjan jatko elo-syyskuussa esittelee lahjoituskokoelman teoksia ja taiteilijoita tarkemmin. Keskiviikkona 25. syyskuuta intendentti Anna-Maria von Bons­dorff luennoi Helene Schjerfbeckin nuoruuden teoksista, mikä pohjustaa mukavasti marraskuun puolivälissä avautuvaa Ateneumin suurta Schjerfbeck-näyttelyä.

Julkaistu: 23.8.2019
Kommentoi »