Asumisoikeusasumisen suosio räjähti korona-ajan myötä – asumisen helppous ja edullisuus houkuttelee

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry
Asumisoikeusasumisen suosio räjähti korona-ajan myötä – asumisen helppous ja edullisuus houkuttelee
Asumisoikeusasumisessa yhdistyvät edullinen vuokra-asuminen sekä vaivaton omistusasuminen. Asumisoikeusasuntoon pääsee kiinni pienellä pääomalla ja oman sijoituksen saa varmasti takaisin kun asunnosta haluaa luopua.
Julkaistu: 23.11.2021

Vuokralla asumisen ja omistusasuminen väliin mahtuu yksi vähemmän tunnettu asumismuoto: asumisoikeusasuminen. Käytännössä asumisoikeusasuminen tarkoittaa pientä alkupääomaa ja omistumisasumisen kaltaista varmuutta, mutta myös markkinoita edullisempaa vuokratasoa.

– Asumisoikeuden voi hankkia maksamalla asumisoikeusmaksun, joka on enintään 15 prosenttia asunnon hankinta-arvosta. Sen jälkeen asukas maksaa kuukausittaista käyttövastiketta. Kodissa voi asua niin kauan kuin haluaa, mutta asuntoa ei voi ostaa omaksi, kertoo Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:n 1. varapuheenjohtaja Esa Mustonen.

Asumisoikeusasuntoon pääsee kiinni 15 % sijoituksella asunnon hankintahinnasta. Sen jälkeen asukas maksaa käyttövastiketta kuukausittain.

Pieni alkupääoma on varma sijoitus.

– Kun asukas haluaa muuttaa, asumisoikeusmaksu palautetaan hänelle rakennusindeksillä tarkistettuna, Mustonen jatkaa.

Asumisoikeusasuminen täyttää tänä syksynä 30 vuotta, sillä ensimmäiset asumisoikeustalot nousivat Rovaniemelle ja Turkuun syksyllä 1991. Asumisoikeusasumisen suosio on koko ajan ottanut askelia eteenpäin, mutta korona-aika sai sen suorastaan ryöpsähtämään. Suosion kasvu kohdistui etenkin suurimpiin kaupunkeihin ja parhaimmillaan asuntohakemusten määrä jopa kaksinkertaistui.

Kiinnostus asumisoikeusasumiseen kasvoi, kun ihmiset jäivät koronan myötä etätöihin ja kodeista tuli myös työpaikkoja. Kotiin alettiin kaivata lisätilaa ja kaikille omia työpisteitä.

– Myös asuntokauppa on käynyt kuumana korona-aikana, mutta kova kysyntä yhdistettynä alhaiseen korkotasoon on nostanut asuntojen hintoja, joten kaikilla ei ole mahdollisuutta ostaa asuntoa, Mustonen sanoo.

Asumisoikeusasunto on ostamiseen verrattuna hyvin kohtuuhintainen tapa saada lisäneliöitä. Mustosen mukaan se on myös edullisempaa kuin vuokralla asuminen, sillä vuokrat ovat käyttövastikkeita korkeampia. – Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla vapaarahoitteiset vuokrat ovat keskimäärin 43 prosenttia korkeampia kuin asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeet, hän sanoo.

Asunnon hankkiminen on helppoa ja riskitöntä

Virpi Ylönen on yksi Suomen reilusta 100 000 asumisoikeusasukkaasta. Hän asuu puolisonsa kanssa tilavassa ja valoisassa neljän huoneen, keittiön ja saunan kodissa, jossa on tilaa myös lapsenlapsille.

– Yksi kotimme huoneista on pyhitetty lapsenlapsillemme ja siellä on tilaa muun muassa heidän leluilleen ja vuoteilleen. Ja yksi huone on minulla työkäytössä: teen töitä pääsääntöisesti etänä, joten on erittäin tärkeää, että sitä varten on erillinen huone ja työrauha, Ylönen kertoo.

Asumisoikeusasuntoja on tarjolla ympäri Suomen sekä kerros- että rivitaloissa.

Ylönen ja hänen puolisonsa päätyivät asumisoikeusasukkaiksi sattumalta. He etsivät pienempää kotia, kun lapset muuttivat omilleen, ja sattuivat ajamaan nykyisen asuintalonsa ohi. Talossa oli tyhjä asunto, ja koska sijainti oli hyvä, pariskunta kiinnostui siitä.

– Siinä vaiheessa selvisi, että kyseessä oli asumisoikeusasunto. Se ei ollut meille entuudestaan tuttu asumismuoto, mutta onhan siinä hirveästi hyviä puolia. Tämä on hyvin helppoa ja riskitöntä asumista, jossa yhdistyvät vuokra-asumisen ja omistusasumisen parhaat puolet.

Sijainnin lisäksi Ylönen arvostaa kodissaan rauhallista asuinaluetta, lähellä olevia palveluita ja hyviä kulkuyhteyksiä. Tärkeiden asioiden listalle nousevat myös kodin toimiva pohjaratkaisu, riittävät säilytystilat ja mukavat naapurit, joiden kanssa hoid etaan yhdessä taloyhtiön pihaa.

–Matkustelemme paljon eikä meidän tarvitse miettiä, kuka luo lumet tai hakee postimme matkan aikana. Tai jos ei huvita tehdä pihatöitä, on myös lupa olla tekemättä. Asuminen on helppoa verrattuna esimerkiksi omakotitaloon.

Kommentoi »