Apu

Asiantuntijat: Astra Zenecan rokotteen saaneet ovat yhtä hyvässä suojassa kuin muutkin Suomessa rokotetut

Asiantuntijat: Astra Zenecan rokotteen saaneet ovat yhtä hyvässä suojassa kuin muutkin Suomessa rokotetut
THL sai huomautuksen Astra Zeneca -linjauksesta. Rokotteen antama suoja on silti yhtä hyvä kuin muidenkin rokotteiden. Jos rokotuksesta on yli kaksi viikkoa, haitoista ei tarvitse enää huolehtia.
Julkaistu: 3.8.2021

Kuumentunut koronarokotekeskustelu on voinut huolettaa etenkin niitä, jotka ovat saaneet Astra Zenecan rokotteen. Asiantuntijoiden mukaan kaikki Suomessa käytetyt rokotteet suojaavat suurin piirtein yhtä hyvin koronavirustaudilla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sai vastikään eduskunnan apulaisoikeusasiamieheltä Maija Sakslinilta huomautuksen rokoteasiassa.

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan THL ja sosiaali- ja terveysministeriö toimivat lainvastaisesti keväällä, kun THL ohjeisti kuntia antamaan 65–69-vuotiaille Astra Zenecan rokotetta.

Hänen mukaansa THL rikkoi perustuslakia, syrjintäkieltoa ja potilaslakia.

Tuolloin Astra Zenecan rokotetta ei annettu kaikille, sillä sen turvallisuudesta ja myös tehosta oli herännyt epäilyksiä, mutta muita rokotteita oli käytössä niin verran vähän, että Astra Zenecaa käytettiin vanhempien ikäryhmien rokottamiseen.

Toukokuun alussa THL linjasi, että 65–69-vuotiaat voivat kuun puolivälistä lähtien valita toiseksi rokotteekseen jonkin muun kuin Astra Zenecan tuotteen.

Vikaa lain noudattamisessa – ei rokotteessa

Rokotelinjauksissa tehdyistä lain rikkomisista huolimatta asiantuntijat ovat sitä mieltä, että Astra Zenecan rokotteen saaneet ovat yhtä hyvässä suojassa kuin muutkin.

Tampereen rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet painottaa, että Astra Zenecan rokote suojaa hyvin, varsinkin kaksi rokoteannosta saaneita, sairaalahoitoa vaativalta koronavirusinfektiolta.

Myös kohun polttopisteeseen joutunut THL tiedotti heinäkuun lopussa, että sekä Astra Zenecan että Pfizerin rokoteteet suojaavat 80–90-prosenttisesti vakavimmilta koronataudin muodoilta.

Rämetin mukaan rokotteen haitat ilmenevät tyypillisesti 5–14 vuorokauden jälkeen rokotuksesta. Jos rokotteen saamisesta on yli kaksi viikkoa, ei tarvitse olla huolissaan.

Tilastojen mukaan vakavista haitoista on tehty kaikkiaan 1 877 ilmoitusta, ja niistä 647 koskee Astra Zenecan rokotetta. Astra Zenecaa on pistetty kaikkiaan noin 550 000 annosta.

Kommentoi »