Tuulilasi

Aston Martin julkaisi hämmästyttävän superauton – yhtä nopea kuin F1-auto


Aston Martin ja RedBullin F1-talli ovat julkaisseet yhteistyössä AM-RB 001 -superauton, jota on ollut suunnittelemassa F1-guru Adrian Newey.
Teksti Max Lange
Kuvat Aston Martin

Aston Martin ja RedBullin yhteistyön tuloksena syntynyt AM-RB 001-superauto on osoitus siitä, mihin nykyteknologialla pystytään. Monien menestyksekkäiden F1-autojen suunnittelijana toiminut Newey on päästetty valloilleen ilman F1:n sääntörajoitteita.

AM-RB 001:n hämmästyttävin piirre on, että se tulee olemaan täysin tiekelpoinen. LaFerrari ja McLaren P1 tulevat jäämään kierrosajoissa kauas taakse verrattuna Astonin tuotokseen. Brittimerkki väittää, että Silverstonen radalla kierrosaika on yhteneväinen F1-auton kanssa.

Aston Martin aikoo valmistaa 100–150 kappaletta tätä käsittämätöntä superautoa. Tieliikenteeseen rekisteröidyn auton lisäksi tarjolle tulee myös pelkästään ratakäyttöön suunniteltu versio.

Nyt julkistettu prototyyppi tulee vielä muuttumaan yksityiskohdiltaan lopulliseen tuotantoversioon verrattuna. Ennen kaikkea autossa ei ole haluttu tehdä kompromisseja suorituskyvyn suhteen: jokainen osa on suunniteltu vain ja ainoastaan tätä autoa varten eikä materiaaleissa ole tingitty.

F1-tason suorituskyvyn takaavat erittäin alhainen paino, joka jää alle 1 000 kg, ja auton monimutkainen pohja, joka on suunniteltu tuottamaan maksimaalinen määrä downforcea. Aston Martin kutsuu auota itse ”pyörillä kulkevaksi katamaraaniksi”.

Auton aerodynamiikan suunnittelu on viety niin äärimmäisyyksiin, että AM-RB 001:n kuljettaja joutuu istumaan F1:n kaltaisessa istuma-asennossa, jossa kuljettajan jalat sijaitsevat vyötärölinjan yläpuolella. Auton ovet ovat lokinsiipimallia.

Aston Martin on toistaiseksi vielä vaitonainen superauton teknisistä tiedoista, mutta se tiedetään, että auton keskellä sijaitsee erittäin tehokas ja korkealle kiertävä V12-moottori. Teholukemia ei vielä tässä vaiheessa ole paljastettu, mutta kuulemma tehon ja painon suhde on 1:1, ja painoakin on alle 1 000 kg.

AM-RB 001:n testiajot alkavat noin vuoden kuluttua, ja ensimmäiset asiakkaat saavat tämän hetkisten tietojen mukaan autonsa vuonna 2018. Hinnan kerrotaan asettuvan 2–3 miljoonan punnan tuntumaan.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 6.7.2016