Apu

Ässät nollasi jähmeän Tapparan


Kaikki vähän sinnepäin. Siinä oli huolimattomuus- ja merkkausvirheistä kärsineen ja väsyneen oloisen Tapparan pelin koko kuva. Tehokkaasti paikkansa käyttänyt Ässät tasoitti SM-liigan finaalisarjan 4-0-voitolla täyden Isomäen jäähallin riemuksi - ja latinaakin kuultiin.

Kas, täällähän on rauhallista. Se oli ensimmäinen mielikuva Isomäen loppuunmyydyn jäähallin pihaan saapuessa ennen jääkiekon SM-liigafinaalien neljättä ottelua.

Rauhallista – eli ei poliisiautoja, käsirysyä lippujonossa, kännisten ölinää (pahemmin), tappeluja ja niin edelleen.

Porilainen hulluus ei ole pelkkä myytti, mutta Ässät pelasi (Ässiksi) suorastaan kliinisesti Tapparan ensimmäisen kymmenminuuttisen jälkeen pelistä pois. 4-0 (2-0, 0-0, 2-0)-voitto ei muutamaa irtovaihtoa lukuun ottamatta ollut oikeastaan missään vaiheessa uhattuna.

Ässien ratkaisijoina hääri ennen kaikkea kakkosketju, joka repi Tapparan viisikkopuolustuksen useaan kertaan auki parilla kolmella syötöllä. Etenkin laituri Michael Ryan (1+1) jakoi oivaltavia passeja, joihin Tapparan isokokoisen ja jälleen Ässien karvauksen kanssa pulassa olleen puolustuksen – etenkin Pekka Saravon, Juha Leimun ja Teemu Aallon – oli vaikea ehtiä mukaan.

Tapparan puolustusta on silti turha osoitella liikaa sormella; yhtä lailla osumat syntyivät vierasjoukkueelle epätyypillisistä merkkausvirheistä, ajoitusten tökkimisistä ja ristiinmenoista. Valmentaja Jukka Rautakorpi manasi useampaan kertaan etenkin Ryanin avausosumaa ja Eero Elon (1+1) 3-0-voittomaalia ”halvoiksi”, vaikka molemmat tulivat tyylipuhtaasti nopeilla syötöillä kuittauksena Tapparan hyökkäys- ja keskialueen virheistä.

Rautakorpi epäili myös muutaman yksilön jääneen liian tyytyväisenä miettimään eilistä draamahuipennusta eli kotiyleisön edessä sekuntia ennen loppua syntynyttä voitto-osumaa, mutta ainakin Ville Niemisen kaltaisilla ison peliajan ja roolin raatajilla otteista paistoi enemmänkin armoton puutumus ja väsymys.

– No, on siellä sitäkin, ja siksi mä peluutan neljää kenttää. Mutta tulos auttaa: jos oltaisiin päästy peliin mukaan niillä hetkillä, joita meillä oli, jalkojen lyijypainot unohtuisivat helpommin, Rautakorpi hymähti.

Ässien valmentaja Karri Kivi jätti puheet vähemmälle, mutta selitti saaneensa ”tamperelaiselta herrasmieheltä” per aspera ad astra (tuhkasta ts. vaikeuksista tähtiin) -tekstiviestin edellisen pelin jälkeen.

Siinä vaiheessa, kun porilainen jääkiekkovalmentaja alkaa puhua latinaa, kannattaa yleensä huolestua – mutta Kivi tietää entisenä pelaajana, kuinka tärkeää pudotuspeleissä on saada korvien väli puhtaaksi tappion jälkeen.

– Ei mun tartte enää pelillisiä juttuja selittää, ne osataan jo. Nyt oli kyse vain siitä, että saadaan henkimaailman puoli kuntoon eilisen shokkitappion jälkeen. Ja tiedän senkin, milloin pelaajat pitää jättää rauhaan: ei ne jaksa kuunnella tässä tilanteessa valmentajaa kuin kaksi ja puoli minuuttia. Niinpä pidin sen mittaisen palaverin eilen ja päästin jätkät kotiin, Kivi kommentoi.

Tässä nyt on värikynääkin, mutta Ässät pysyi sekä pelitavaltaan että henkisesti Tapparaa paremmin kasassa alusta loppuun. Erityisen kuumana kävivät vieraista Markus Kankaanperä ja Dragan Umicevic, joka huitaisi tilanteen jälkeisellä viikatteella itsensä suihkuun kolmannessa erässä.

Ässien sankarina juhlittiin jälleen kerran nollapelin pelannutta Antti Raantaa, joka ei varmuudestaan huolimatta joutunut kuin muutamia kertoja todelliseen testiin 23 torjunnassa.

Nähtäväksi sen sijaan jää, koituuko Jukka Rautakorvelle tyypillinen uhkapeli vain yhden maalivahdin peluutuksessa osaltaan Tapparan kohtaloksi. Ässät oli parempi joka osa-alueella, mutta etenkin ensimmäinen maali lipsahti useamman kerran pomputelleelle ja maaliltaan seikkailleelle Juha Metsolalle helposti.

Ottelusarja jatkuu maanantaina Tampereella, ja joka tapauksessa tarvittava kuudes ottelu pelataan keskiviikkona jälleen Porissa.

Julkaistu: 20.4.2013