Asko Sarkola valitsi Riikka Pelon Finlandia-voittajaksi
Kulttuuri
Asko Sarkola valitsi Riikka Pelon Finlandia-voittajaksi
Teatterinjohtaja Asko Sarkolaa kosketti tarinoita rakastavana näyttelijänä eniten kuudesta Finlandia-palkintoehdokkaasta Riikka Pelon historiallinen romaani Jokapäiväinen elämämme.
Julkaistu 3.12.2013
Apu

Monet etukäteisveikkaukset menivät mönkään, kun Helsingin kaupunginteatterin johtaja Asko Sarkola julkisti tämänvuotisen Finlandia-voittajan nimen.

Eriteltyään kaikki ehdolla olleet kuusi romaania, Sarkola liikuttui silminnähden Riikka Pelon Jokapäiväinen elämämme -romaanin (Teos) kohdalla. Hän joutui pitämään puheessaan paussin ja jatkoi sen jälkeen puhettaan.

- Tässä romaanissa on laajin jänne: tajunnanvirrasta kidutuskammion kuulusteluihin ja Vorkutan työleireille. Yhtä vaikuttavaa, pysähdyttävää, koskettavaa kuvauskohteesta riippumatta, Sarkola sanoi palkintopuheessaan Helsingissä Vanhan Ylioppilastalon juhlasalissa.

Jokapäiväinen elämämme on vasta Riikka Pelon toinen romaani. Esikoisromaani Taivaankantaja ilmestyi vuonna 2006 ja oli tuolloin Runeberg-palkintoehdokkaana. Nyt palkittu romaani kertoo venäläisen runoilijan Marina Tsvetajevan (1892-1941) ja hänen tyttärensä Ariadna Efronin (1912-1975) elämästä Stalinin terrorin alla.

Tyylikäs Riikka Pelo sanoi kiitospuheessaan saaneensa seistä ehdokkaana hienojen kirjailijoiden rinnalla.

- Kiitän palkinnosta lempeäsydämistä teatterinjohtaja Asko Sarkolaa. Nyt runoilija Marina Tsvetajeva tulee ymmärretyksi ajassamme, vaikka hän ei saanut sitä omana aikanaan.

Palkintopuheensa lopuksi kirjailija sanoi, että kaikkein tärkeintä on rakkaus.

- Rakkaus, oli kyse ihmisistä tai kirjoista. Kiitos myös valosta ja sielunkumppanuudesta, jota olen matkallani saanut kohdata.

Asko Sarkolan valinta ei lopulta ole yllätys. Hän rakastaa tarinoita ja hyvää kirjallisuutta ja sanoo, että teatteria ei ole olemassa ilman kirjailijoita. Vasta kirjailijan jälkeen tulee ohjaajan ja näyttelijän vuoro.

Sarkola on juuri nyt itse syvällä Neuvostoliiton historiassa valmistautuessaan päärooliin Toveri K-näytelmässä, jonka ensi-ilta on 23. tammikuuta kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. Toveri K on maailmankuulun venäläisen kirjailijan Edvard Radzinskin kaupunginteatterille kirjoittama näytelmä Otto Wille Kuusisesta ja Stalinista. Näytelmän ohjaa niin ikään venäläinen Roman Viktjuk ja luvassa on kaikkea muuta kuin pönöttävä historiallinen näytelmä.

- Radzinskille ja Viktjukille Stalinin ajan terrori on omakohtaista historiaa. Se on vaikuttanut kaikkeen heidän elämässään. He tietävät mistä oli kysymys, Asko Sarkola sanoo.

Kaikenlaista terroria ja ihmisoikeuksien polkemista kavahtava Sarkola on suosinut Helsingin kaupunginteatterin ohjelmistossa ennenkin Stalinin ajoista kertovia näytelmiä. Sellainen oli muun muassa vuonna 2006 nähty Kurt Nuotion ohjaama Mestariluokka, jossa Stalin opettaa Sostakovitsia ja Prokofjevia säveltämään. Asko Sarkola näytteli tuolloin ensiksimainittua säveltäjää. 

Kommentoi »