Tuulilasi

Asiantuntijat: NAFTA-sopimus syntymässä sittenkin


Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksen NAFTA:n jatkuminen lähes ennallaan on nyt hyvin todennäköistä, vaikka presidentti Donald Trumpin hallinto kalisteleekin edelleen peistään.
Kuvat All Over Press

Useatkin ekonomistit kertoivat Reutersille, että sopimukseen on tulossa vain marginaalisia muutoksia. Reuters kysyi 45 ekonomistilta, mitä tilanne näyttää ja heistä vain neljä arveli NAFTAn kaatuvan.

Trump on pitänyt sopimusta haitallisena nimenomaan amerikkalaiselle taloudelle. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että Meksikon, Kanadan ja Yhdysvaltojen välinen vapaakauppasopimus pysyy pitkälti ennallaan. Jos se olisi kaatunut, sillä olisi ollut valtava negatiivinen vaikutus Meksikon ja Kanadan autoteollisuudelle.

”Odotamme nyt hiukan uudistettua modernia sopimusta pomppuisten ja pitkällisten neuvottelujen jälkeen. Siihen tulee vain marginaalisia muutoksia, pääosa sisällöstä pysyy samana”, kertoo Bank of America Merrill Lynchin Kanadan ja Meksikon johtava ekonomisti Carlos Capistran.

Vaikka Trump onkin sanonut, että paras sopimus olisi sen peruminen kokonaan, niin Reutersin mukaan hän on viimein taipumassa.

Julkaistu: 19.1.2018