Arvi Lind katsoo uutiset yhä tekijän silmin
Puheenaiheet
Arvi Lind katsoo uutiset yhä tekijän silmin
Kallion lukiolaiset haastattelevat toimittajia 2/10. Arvi Lind pohtii, että missä muussa ammatissa hän olisi päässyt väistelemään miinoja ja käärmeitä.
6.11.2017
 |
Apu

Uutisankkuri Arvi Lindiä on tituleerattu Suomen luotettavimmaksi mieheksi. Mitä hän ajattelee mediasta nyt, oltuaan jo yli kymmenen vuotta eläkkeellä? Ja mitä töihin liittyvää painajaista hän näkee edelleen?

“En ikinä harkinnut vaihtavani alaa. Olen usein miettinyt, että missä muussa ammatissa olisin päässyt väistelemään miinoja ja käärmeitä Siinain autiomaahan tai seuraamaan ruumiinavauksia patologian laitokselle.

Siitä, kun aloitin työni Yleisradiossa, on media muuttunut valtavasti. Entisestä kahdesta lähetyksestä päivässä on nyt tultu liki kolmeenkymmeneen lähetykseen. Suuren määrällisen muutoksen takia ihmisten medialukutaito on entistäkin tärkeämpää. Kilpailutuksen ja kiireen keskellä saatetaan joissain tietolähteissä julkaista vahvistamatonta tietoa.

Se, ettei juttua saada ajoissa kasaan lähetystä varten, on uutistoimituksen pahin painajainen. Näen vieläkin joskus painajaista siitä, etten ehdi valmiina ajoissa paikalle. Lähetyksen alkaessa kiire ja tunteet pitää kuitenkin piilottaa, mikä saattaa olla hyvinkin haastavaa. Aloitin kerran lähetyksen ponnekkaasti sanomalla ”Hyvää ilmaa!”. Ajatukseni olivat selvästi jo lähetyksen lopussa säätiedotuksen puolella. Toinen mieleen painunut hetki on, kun eräässä lähetyksessä minun piti kertoa tuttavani Tapio Rautavaaran menehtymisestä. Kuvanauhan aikana, jolla hän esitti kappaleen Kulkuri ja joutsen piti minun nieleskellä hetki, jotta sain luettua lähetyksen kunnialla loppuun asti.

Nyt oltuani jo jonkin aikaa eläkkeellä saatan vieläkin uutisia katsellessani tokaista vaimolleni: ‘Meillä oli tänään TV-uutisissa sitä ja sitä’. Sitten vaimo aina muistuttaa, etten ole ollut siellä enää kymmeneen vuoteen.

Sitä tavallaan elää yhä sisäkautta ja katselee kuinka kollegat pärjäävät. Olen sitä mieltä, että nykynuoret ovat tässä työssä erittäin hyviä. Ikinä en lähtisi siinä kuorossa huutamaan, että ennen tehtiin hyvin ja nykyään tehdään huonosti. Aika on toinen, eikä paremmuutta voi siten mitenkään verrata. Ennen tehtiin hyvin sen aikaiseen yhteiskuntaan ja siihen aikakulissiin. Nykyään tehdään toisella tavalla, nykyiseen ympäristöön aivan yhtä hyvin. Muutos tulee ja se täytyy hyväksyä.”

Juttusarjassa Kallion lukiolaiset haastattelevat tunnettuja toimittajia.

Mona Kammonen, Venla Niskanen ja Saaga Lehtinen, Kallion lukio

Kommentoi »