Apu

Arttu Wiskari: ”Joskus nauran biiseilleni vedet silmissä”

Arttu Wiskari: ”Joskus nauran biiseilleni vedet silmissä”
Korona-ajan eristyneisyys on antanut Arttu Wiskarille rauhaa ja aikaa uppoutua NHL:n kiemuroihin.
Julkaistu: 16.5.2020

Tuntojemme tulkki Arttu Wiskari julkaisi uuden kappaleen, jossa perhe kolaroi kesäreissulla Visulahdessa ja taustalla soi mandoliini. Tervettä kesää odottaessa kysymme Wiskarilta, miten muusikolta sujuu eristyneisyyden aika.

Keikat on peruutettu ja omistamasi ravintola Wiskarila on kiinni. Mitäs nyt?

Nyt hoidetaan töitä kotoa ja ravintolalta. Heittelemme ideoita sanoittajani Janne Rintalan kanssa WhatsAppin ääniviesteissä ja Skypessä. Ravintolassa teemme tilaushommia: autan, toimin kuskina ja vien lounaita. Onhan jengi aika ihmeissään, kun ilmestyn ovelle. Toisaalta meillä on aika paljon kanta-asiakkaita, jotka ovat jo tottuneet siihen.

Kuinka eristynyttä elämää elät?

Vietän paljon aikaa kotona. Olen välttänyt kauppakeskuksia, julkisia sisätiloja ja esimerkiksi hissejä. Kun vein asiakkaan lounastilausta kolmanteen kerrokseen, alitajuisesti lähdin kävelemään ylös rappusia enkä käyttänyt hissiä.

Sinulta ilmestyi juuri uusi kappale Tässäkö tää oli? Mitä erikoista siinä on – paitsi että se ponkaisi heti suomalaisten uudeksi suosikiksi?

Taustalla soittaa Leevi and the Leavings, ja biisissä soi sama mandoliini kuin kappaleessa Teuvo, maanteiden kuningas. Biisissäni on kuultavissa Gösta Sundqvistin soundi.

Gösta kuoli seitsemän vuotta sitten, mutta bändin kolme alkuperäistä jäsentä on jatkanut. Sanoittajani Janne on aina ollut suuri Leavings-fani. Itsekin olen kolunnut kaikki Leevin biisit junnuna läpi.

Sinulla on sekä surullisia että surkuhupaisia kappaleita. Niissä vierailee hahmoja kuten suihkuverhorenkaiden kauppias Erkki ja maalle muuttava Sirpa. Nauratko uusille sanoituksille?

Tosi monelle biisille on naurettu vedet silmissä hetken aikaa, mutta en mä kauan naura. Tällä hetkellä sanoitukset tekee pääasiassa Janne. Aluksi olin sanoittamassa biisejä itsekin, mutta enää se ei ole mahdollista keikkailun takia. Musiikkini perustuu pitkiin tarinoihin – osittain tositarinoihin, joita on väritetty vähän. Mökkitie on minun elämästäni. Mutta tulisi huonoja biisejä, jos ne kaikki olisi omasta elämästäni.

Inspiroiko korona? Milloin kuulemme sinulta korona-aiheisen kappaleen?

Nyt poikkeusoloissa olen miettinyt paljon elämäni tärkeitä ihmisiä, joita ei ole ollut mahdollista tavata. Siitä kumpusi idea, että jossakin vaiheessa voisin kuvitella tekeväni laulun aiheesta. Ehkä sen nimeksi tulee ”Olen salaa halunnut tavata”.

Kappalettasi Suomen muotoisen pilven alla on kuunneltu Spotifyssa yli yhdeksän miljoonaa kertaa. Mikä sinulle on tuottoisin kanava: Spotify, YouTube vai radio?

En pysty sanomaan, mikä on tärkein. Spotifylla ei ole minulle taloudellisesti merkitystä, mutta siellä on nuorempia kuuntelijoita kuin radiossa, ja nuoret saattavat kiinnostua musiikistani Spotifyssa. Radiolistoja katson aika paljon. YouTube on tärkeä. Mukavaa, että faneille on monta kanavaa. Itse olen YouTuben suurkuluttaja. Katson paljon soittovideoita eli kitarasankareiden opetusvideoita.

Miten aiot juhlistaa Suomen jääkiekon maailmanmestaruuden 25. vuosipäivää?

Varmaan kaivan jostain esiin MM-95-kasetin ja katson sen. Tilasin VHS-kasetin aikoinaan Anttilasta. Kinusin sen mutsilta kymmenvuotiaana.

Pelasit jääkiekkoa kunnianhimoisesti lapsesta liki täysi-ikäiseksi A-junioriksi. Menetimmekö sinussa NHL-tähden?

Emme menettäneet. Ei minulla ollut tarpeeksi lahjoja. Lopetin pelaamisen, samaan aikaan lopetti moni muukin. Se oli kovaa työtä, ja tiesin, etten pääsisi siinä eteenpäin.

Olet lätkähullu. Miksi?

NHL on intohimoni. Käytän siihen kaksi kolme tuntia päivässä. Nyt seuraan, aikovatko ne pelata playoffsit (pudotuspelit). Periaatteessa voisivat. Minusta olisi parasta pelata esportsilla (pelikoneella) ja laittaa joka jätkän käteen playstation.

NHL:ssä on miljoona kiinnostavaa asiaa. Taktikointi kiinnostaa. On älytön määrä sääntöjä ja sopimuksia, jotka pitää ottaa huomioon. Juhannusaattona on draft eli varaustilaisuus, jossa joukkueet valitsevat junioreita. Seuraan nuoria pelaajia. Sebastian Aho on yksi suosikkini. Hän on yksi merkittävimmistä NHL-pelaajista, monipuolinen ja kaikissa joukkueissaan paras. Suomalaisia liigapelejä seuraan vähän, maajoukkuetta kyllä.

Sujuuko perhe-elämäsi keikkojen ehdoilla vai päinvastoin? Kumpi teillä vastaa aikatauluista, sinä vai vaimosi?

Jos pitäisi jostakin syystä olla pois useampi päivä, keskustelen vaimon kanssa etukäteen. Hän päättää aikatauluistani jonkin verran. Joudumme suunnittelemaan menoni ja sukulaisten tapaamiset vuodeksi etukäteen. Itse en päätä edes keikkamenoista. Olen avannut kalenterini keikkamyyjälle, joka täyttää sen itsenäisesti. Saa laittaa keikkoja ihan miten vaan, kunhan ei heitä heti Hangosta Ivaloon.

Paljasta jokin salaisuutesi.

Minut voi bongata Pikku Kakkosesta. Olen aiemmin tehnyt ääninäyttelijän töitä lasten animaatioissa. Kun omat lapset katsovat Pikku Kakkosta, kuulen sieltä joskus itseni. Lapsetkin tunnistavat aika hyvin. Voisin tehdä animaatioita uudestaan, jos tulisi jotakin mielenkiintoista. Mutta niiden tekemisestä on tullut ihan liukuhihnahommaa.

Arttu Wiskari

Syntynyt: 16.9.1984.

Asuu: Espoonlahdessa.

Perhe: vaimo Pauliina, lapset Aatto, 6, ja Aamu, 4.

Harrastaa: penkkiurheilua: jääkiekkoilu, nyrkkeily ja Formula 1.

Ajankohtaista: uusi kappale Tässäkö tää oli? ilmestyi vasta.

1 kommentti