Apu

Dekkaristi Arttu Tuomisen päähenkilö iskee silmää Twin Peaksille – Puratko paineita väkivaltaisten kirjojen kirjoittamiseen? ”Kyllä, mutta se ei liity väkivaltaan”

Dekkaristi Arttu Tuomisen päähenkilö iskee silmää Twin Peaksille – Puratko paineita väkivaltaisten kirjojen kirjoittamiseen? ”Kyllä, mutta se ei liity väkivaltaan”
Arttu Tuominen on porilainen kolmen lapsen perheenisä, joka kirjoittaa öisin dekkareita. Neliosaisesta rikosromaanisarjasta suunnitellaan tv-sarjaa.
Julkaistu: 12.9.2022

Millaista on päivätyösi Porin kaupungin ympäristöinsinöörinä?

Siihen liittyy kaikennäköistä ympäristölupien valmistelua, lupapäätöksiä ja tarkastuksia. Tarkastuksessa käymme läpi toimijoita, joilla on ympäristölupa, että mitenkäs niitä ympäristönsuojelulakeja noudatetaan. Isommat paikat ovat esimerkiksi kalankasvattamoja tai sahalaitoksia. Pienemmät voivat olla vaikkapa hiekkapuhallusfirmoja tai autokorjaamoja, joilla ei edes ole ympäristölupaa, mutta jotka käsittelevät vaarallisia jätteitä. Joskus käymme ihan yksityisten ihmisten pihoilla katsomassa, varastoidaanko siellä jotakin sinne kuulumatonta.

Kirjoitatko edelleen öisin?

Kyllä. Päivätyöhön menee päivä. Minulla on kolme lasta ja vaimo, illat vietän perheen kanssa. Kirjoitusaikani alkaa, kun lapset menevät nukkumaan yhdeksän maissa. Kirjoitan puoleen yöhön asti joka ilta, myös viikonloppuisin. Poikkeuksena ovat jaksot, jolloin olen pitänyt virkavapaata apurahan turvin. Silloin olen kirjoittanut päivisin ja ollut viikonloput vapaalla.

Uutuuskirjassasi on kyse teinitytön murhasta pikkukaupungissa. Murhatun tytön nimi on Laura. Onko kyse Suomen Twin Peaksistä?

Ei ollut sattumaa, että hahmon nimeksi tuli Laura. Se on tietoinen silmänisku heille, jotka ovat aikoinaan katsoneet Twin Peaksiä. Hahmoissa on samaa se, että molemmat Laurat elävät kaksoiselämää. Muilta osin Häväistyt eroaa hyvin paljon Twin Peaksistä.

Teet ahkerasti töitä, julkaiset kirjan vuodessa. Miten rentoudut ja lomailet?

Minulla on vaatimaton moottorivene suvun mökillä Eurajoella. Nyt kun lapset alkavat olla jo sen ikäisiä, etteivät he tarvitse jatkuvaa ohjausta, pystyn lähtemään lyhyille merireissuille. Lataan siellä akkujani, sillä veneillessä ei voi keskittyä muuhun kuin meneillä olevaan hetkeen. Minusta on tullut hyvä käyttämään vapaa-aikaa, koska tiedän, ettei oma aika tai parisuhdeaika ole itsestäänselvyys. Toinen loistava tapa rentoutua on lukea kirjaa aurinkotuolissa. Siihen vielä sauna päälle. Sillä tavalla tuuletan itseäni.

Olet paljasjalkainen porilainen. Kerro Porisuhdeneuvo.

Kaikilla on jokin mielipide Porista, eikä se aina ole mairitteleva. Sanoisin, että jos tulee Poriin, kannattaa antaa sille mahdollisuus. Silloin voi huomata, että kovan pinnan alla on valtavasti lämpöä ja rakkautta. Yyterin hiekkarannat, Reposaari ja Kirjurinluoto ovat kauniita kaikkina vuodenaikoina.

Olet ollut saman puolison kanssa vuodesta 1999. Kerro parisuhdeneuvo.

Neuvo on kliseinen, mutta hyödyllinen. Kommunikoikaa. Jos ei puhu, ei voi tietää, mitä toinen todella tuntee ja ajattelee. Elämä menee nopeasti eteenpäin. Arjen rutiinia eläessä voi helposti alkaa kuvitella tietävänsä, mitä toinen tahtoo. Luulla, että unelmat ovat yhteisiä. Ei se välttämättä ole niin. Asioista on hyvä keskustella, jotta molemmat ovat kartalla siitä, mitä kumpikin haluaa. Puhuminen ja kuuntelu ovat tärkeitä.

– Minulla on aina ollut todella vilkas mielikuvitus. Ennen kirjailijuutta siitä oli lähinnä haittaa, sillä saatoin vaipua omiin haavemaailmoihini. Kun aloin kirjoittaa, löysin kanavan, jossa voin käyttää tätä taipumusta, Tuominen kertoo.

Puratko paineita väkivaltaisten kirjojen kirjoittamiseen?

Kyllä, mutta se ei liity väkivaltaan. Pikemminkin kyse on siitä, että minulla on aina ollut todella vilkas mielikuvitus. Ennen kirjailijuutta siitä oli lähinnä haittaa, sillä saatoin vaipua omiin haavemaailmoihini. Kun aloin kirjoittaa, löysin kanavan, jossa voin käyttää tätä taipumusta. Rakastan tarinoiden kertomista.

Kirjasarjastasi suunnitellaan tv-sarjaa. Ketä toivoisit pääosaan?

Vaikea sanoa. Ville Tiihonen on lukenut dekkarini äänikirjoiksi, joten yhdistän etsivä Henrik Oksmanin hahmon hänen ääneensä. Ehkä Ville Tiihonen voisi olla Oksman. Tosiasiassa luotan siihen, että jos sarja joskus tapahtuu valkokankaalla, ammatti-ihmiset löytävät siihen sopivat näyttelijät.

Tiesit jo lapsena haluavasi kirjailijaksi. Miten homma lähti käyntiin?

Luin 7-vuotiaana Viisikko aarresaarella -kirjaa, joka teki minuun valtavan vaikutuksen. Ilmoitin jo silloin, että haluan olla kirjailija. Teininä kirjoitin runoja ja haaveilin, että minusta tulee runoilija. Onneksi ei tullut, koska runoni olivat huonoja. Runous on mielestäni vaikein kirjoittamisen muoto, koska siinä on tiivistettävä merkityksiä pieneen tilaan. Parikymppisenä opiskelijana minulla oli useita romaani-ideoita, mutta epäonnistuin kerta toisensa jälkeen niiden kirjoittamisessa. Se jäi kaivelemaan. Esikoisemme syntyi vuonna 2010 ja huomasin, että aikaikkuna arjessa kirjoittamiseen oli käynyt kapeaksi. Kun toinen lapsi oli tuloillaan, tein päätöksen kirjoittaa. Katsoimme vaimon kanssa televisiota. Nousin ylös sohvalta ja sanoin, että mitäs sanot, jos kirjoitan romaanin. Vaimo luuli varmaan, että vitsailen. Hain läppärin ja kirjoitin pari liuskaa. Näytin tekstin vaimolle ja hän totesi, että tämähän vetää, jatka vain. Silloin päätin, että kirjoitan joka ilta 500 sanaa niin kauan, että romaanin ensimmäinen versio on valmis. Se päätös johti siihen, että minusta tuli kirjailija.

Kerro jonkin salaisuutesi.

Olen äärimmäisen hajamielinen ihminen. Unohtelen asioita jatkuvasti. Olin aivan varma saadessani lapsia, että jonakin päivänä unohdan hakea heidät päiväkodista. Onneksi niin ei ole käynyt. Kerran kyllä ajoin jo tyhjällä autolla pihaan, mutta huomasin sentään siinä kohtaa, että lapset puuttuvat ja käännyin takaisin. Minulle on tyypillistä huomata vasta illalla, että sille päivälle varattu parturiaika jäikin käyttämättä.

Arttu Tuominen

  • Syntynyt: 16.11.1981 Porissa
  • Asuu: Porissa vaimon sekä 8-, 9- ja 11-vuotiaiden lasten kanssa.
  • Työ: Työskentelee ympäristöinsinöörinä. Julkaisee kahdeksannen dekkarinsa.
  • Ajankohtaista: Uutuusteos Häväistyt (WSOY 2022) on Delta-sarjan neljäs osa. Sarjan oikeudet on myyty seitsemään maahan ja siitä suunnitellaan tv-sarjaa.

1 kommentti