Tuulilasi

Arizonan osavaltio ei halua rajoituksia täysautonomisille autoille


Yhdysvaltain Arizonan osavaltio lupaa olla rajoittamatta lainsäädännöllä täysautonomisten autojen tuloa liikenteeseen.
Kuvat Toyota

Näin lupaa kolme vuotta sitten Arizonan kuvernööriksi valittu Doug Ducey. Hän oli raivoissaan, kun kuuli vuonna 2015, että lainsäätäjät olivat suunnittelemassa Uberin ja Lyftin kaltaisten kuljetuspalveluiden kieltämistä laittomina.

”Se oli silloin täysin päinvastainen viesti, mitä me nyt haluamme tuoda julki. Me haluamme kertoa näille kuljetuspalveluyrityksille sekä muillekin Silicon Valleyn uusille innovatiivisille yrityksille, että Arizonan osavaltio on aina avoin kaikille uusille ideoille”, Ducey kertoo.

”Jos meillä olisi joku yhteinen slogan, sen pitäisi sisältää sanat avoimuus ja bisnes.Automisten autojen kehitystä ei saa rajoittaa minkäänlaisilla laeilla”

Ducey on jo ehtinyt erottaa virkamiehen, joka esitti kuljetuspalveluyritysten kieltämistä. Osavaltio pyrkii tiiviiseen yhteistyöhön teknologiateollisuuden kanssa tullakseen autonomisen ajamisen käytännön laboratorioksi – se ei halua säädellä millään lakipykälillä täysautonomisten autojen tuloa liikenteeseensä.

Moni muu osavaltio on ottanut tiukan kannan, koska he epäilevät autonomisten autojen turvallisuutta. Yhdysvalloissa on jo tekeillä ensimmäinen laki autonomisista autoista. Siitä on tulossa enemmän salliva kuin kieltävä, mikä antaa eri osavaltiolle liikkumavaraa, mutta estää myös autonomisen ajamisen ylisääntelyn.

Julkaistu: 13.11.2017