Apu

Apu valitsi syksyn kovimmat kirjauutuudetApu valitsi syksyn kovimmat kirjauutuudet

Kirjasyksy on mitä mainioin!
Teksti Susanna Luikku

Dekkarit

1. Jussi Adler-Olsen: Selfiet (Gummerus) Seitsemäs Osasto Q -kirja tutkii kahta yllättävästi yhtyvää rikosta sekä eksentrisen osastoväen kuningattaren Rosen synkkää menneisyyttä. Ilmestynyt.

2. Anne Holt: Tomussa ja tuhkassa (Gummerus) Hanne Wilhelmsen -sarjan päätös kiertyy menneisyyden perhetragediaan, josta Hannen mentoroitava Henrik Holme uskoo tuomitun syyttömän miehen. Ilmestynyt.

3. Clare Macintosh: Anna minun olla (Gummerus) Psykologisen trillerin nousijan kolmas romaani kertoo vanhempien muutaman kuukauden välein tapahtuneista itsemurhista, joista jälkimmäistä tytär Anna alkaa epäillä murhaksi. Ilmestyy lokakuussa.

4. Mari Jungstedt: Pimeys keskellämme (Otava) Ruotsalaisdekkarin kestomenestyjä tekee Kanaria-sarjan jälkeen paluun Gotlantiin, jossa vuosittainen purjehduskilpa keskeytyy kalliolta löytyneeseen miehen ruumiiseen. Komisario Knutasille ja kumppaneille on jälleen töitä. Ilmestyy lokakuussa.

Tietokirjat

1. Anna Kortelainen: Hyvä Sara! (Gummerus) Taidehistorioitsijan kiitetty ja uutta tietoa tuova teos keräilijä-mesenaatti Sara Hildénistä (1905–1993), joka nousi köyhästä torpantytöstä itsenäiseksi naiseksi ja menestyväksi yrittäjäksi vastoin kaikkia aikansa normeja. Ilmestynyt.

2. Staffan Bruun: Mies joka rakasti uutisia (Siltala) 36 vuotta Hufvudstadsbladetissa työskennelleen reportterin suora, subjektiivinen ja kiukkuinenkin ”testamentti”. Median ja työelämän murroksesta, lähihistoriasta ja suomenruotsalaisuudesta kiinnostuneille. Ilmestynyt.

3. Pekka Hakala–Juha Metso: Putinlandia, tarinoita Venäjältä (Otava) Venäjä on paljon muutakin kuin Kreml, Moskova ja Pietari. Itänaapurin kehitystä vuodesta 1981 seurannut toimittaja Pekka Hakala ja valokuvaaja Juha Metso vievät matkalle Arkangelista Kaukasus-vuoriston rinteille. Ilmestynyt.

4. Mika Kulju: Eränkävijät – eräkoiria ja koiraihmisiä (Gummerus) Tv:stäkin tutun Eränkävijät-sarjan toinen kirja nostaa pääosaan Äijä-lapinkoiran lisäksi linnustajaksi kasvavan Hopi-pennun. Eräjormailun ja -koirailun ohella mukana on vinkkejä retkeilyyn ja luonnosta nauttimiseen tavallisen seurakoiran kanssa. Ilmestyy syyskuussa.

5. Svetlana Aleksijevitš: Neuvostoihmisen loppu (Tammi) Nobelistin tarkkanäköinen kuvaus kommunistivaltion romahduksesta, raunioista syntyneestä Venäjästä ja sen kansalaisista. Vuosien 1991 ja 2012 välille ajoittuvat tavallisten venäläisten haastattelut laajenevat panoraamaksi lähimenneisyydestä ja nykyhetkestä. Ilmestynyt.

6. Markku Jokisipilä–Jouko Kokkonen–Kalle Rantala–Ossi Viita: Koko kansan Leijonat (Docendo) Lähes sadan vuoden mittainen kuvaus siitä, kuinka jääpallosta erkaantunut jääkiekko nousi omilleen ja lopulta maan valtalajiksi. Mukana myös naisleijonien tarina. Ilmestyy lokakuussa.

Kotimainen kauno

1. Jari Tervo: Aamen (Otava) Kakofoninen, satiirinen ja kantaa ottava romaani 29 henkilön yhdestä päivästä siinä Suomessa, jossa riittää, että ”näin nämä asiat koetaan”. Ilmestynyt.

2. Antti Tuuri: Aavan meren tuolla puolen (Otava) Tuurin toinen ruotsinsuomalaisista kertova romaani käsittelee monikulttuurisen Ruotsin pimeitä puolia. Levottomuudet ovat arkipäivää ja turvallinen kansankoti myytti, jota haikaillaan eri perustein. Ilmestynyt.

3. Mia Frank: Pommipuutarha (Teos) Kahden erilaisen sotalapsen, töölöläisen Lissun ja ummikkosuomalaisen Outin, tiet yhtyvät smoolantilaisessa pappilassa. Mitä sitten, kun ei ole enää kotona missään? Ilmestyy syyskuussa.

4. Minna Rytisalo: Rouva C. (Gummerus) Lempi-romaanillaan debytoineen kirjailijan kuvaus Minna Canthin nuoruusvuosista ja jatkuvien raskauksien täyttämästä avioliitosta on samalla ajaton kannanotto naisten ja tyttöjen oikeuksien puolesta. Ilmestyy syyskuussa.

Käännetty kauno

1. Kamila Shamsie: Joka veljeään vihaa (Gummerus) Pohjois-Lontoossa kasvaneen siirtolaisperheen esikoistytär joutui ottamaan varhain aikuisen vastuun. Mitä sisaruksille tapahtuu, kun veli päätyy jihadistiksi Syyriaan? Moninkertaisesti palkittu ja pysäyttävä kirja. Ilmestynyt.

2. Jennifer Egan: Manhattan Beach (Tammi) Amerikkalaisen nykykirjallisuuden tähtiin kuulu-van Eganin tyylikäs romaani 1940-luvun New Yorkista ja poikkeuksellisesta naisesta murroksen, mafian ja maailmansodan uhan keskellä. Ilmestyy syyskuussa.

3. Kate Quinn: Koodinimi Alice (HarperCollins) Tositapahtumiin perustuva fiktio maailmansotien ja niiden välisen ajan naisvakoojista. Vakoojien kuningattareksi kutsutun Louise de Bettigniesin hahmo ja elämä ovat osastoa ”tätä ei voisi keksiä”. Ilmestyy lokakuussa.

Elämäkerrat

1. Michelle Obama: Becoming (Otava) Maailman tunnetuimpiin nykynaisiin kuuluva Michelle Obama on paljon muutakin kuin ex-presidenttipuoliso. Elämäkerta kertoo hänen lapsuudestaan, työstään, perheestään ja ajasta Valkoisessa talossa. Ilmestyy marraskuussa.

2. Teemu Potapoff: Luodinkestävä – Heidi Foxellin tarina (Docendo) Virantoimituksessa Hyvinkään joukkosurmassa halvaantunut nuorempi konstaapeli on selviytynyt myös leukemiasta ja hoitovirheestä. Kertomus siitä, miten ihminen voi joutua määrittelemään paikkansa maailmassa täysin uudelleen, kun elämä on vasta alussa. Ilmestyy lokakuussa.

3. Petri Pietiläinen–Juha Metso: Junnu Vainio – sellaista elämä on (Docendo) Tuhansien laulujen mies olisi täyttänyt nyt 80 vuotta. Läheiset, ystävät, kollegat ja ihailijat muistelevat Junnua. Mukana ennen julkaisematonta kuvamateriaalia. Ilmestyy lokakuussa.

4. Carl-Johan Vallgren: Mikael Persbrandt – Muistini mukaan (Tammi) Kiitetyn ja kiistellyn ruotsalaisnäyttelijän elämä on ollut menestyksen ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön sekä päihdeongelmien vuoristorataa. Suora ja kaunistelematon, kuten rooli Gunvald Larssonina. Ilmestynyt.

Julkaistu: 11.9.2018