Apu

Apu selvitti: Suomessa on tehty ensimmäinen kasvojensiirtoleikkaus


Apu sai viime viikolla tietoonsa, että Suomessa on tehty Pohjoismaiden ensimmäinen kasvojensiirtoleikkaus. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri myönsi viime viikolla Avulle leikkauksen tapahtuneen kaikessa hiljaisuudessa alkuvuoden aikana. Avun kysyttyä asiasta, siitä tuli HUS:n toimesta julkinen maanantaiaamuna.

Apu sai viime viikolla tietoonsa, että Suomessa on tehty Pohjoismaiden ensimmäisen kasvojensiirtoleikkaus.

Kasvojensiirtojen parissa työskennelleen HUS:n lääkärityöryhmän vetäjä, plastiikkakirurgi Patrik Lassus myönsi Avulle perjantaina leikkauksen toteutuneen.

Toimenpide suoritettiin Meilahden sairaalassa tämän vuoden puolella.

Maanantaina aamulla HUS julkisti tiedon.

Suomessa on vuodesta 2011 valmisteltu mahdollisuutta suorittaa kasvojensiirtoleikkauksia.

Hankkeen parissa on työskennellyt kolmekymmenhenkinen ryhmä, joka on perehtynyt toimenpiteeseen perusteellisesti.

Suomalaisryhmä on vieraillut esimerkiksi Bostonissa, jossa on toistaiseksi tehty eniten onnistuneita kasvojensiirtoleikkauksia. Ensimmäiset suomalaiskirurgien harjoitusleikkaukset tehtiin puolestaan Lontoossa.

Valmisteluvaiheeseen on liittynyt sekä lupa-asioita että lääketieteellisiä haasteita.

Keskeisenä eettisenä pohdintana on ollut se, että kasvojensiirtoon liittyvä operaatio ei yleisesti ottaen saisi vaarantaa ihmisten suhtautumista elämää suojeleviin elinsiirtoihin.

Kasvojensiirtoon tarvitaan luovuttajan omaisten suostumus, vaikka muiden elinsiirtojen luvantarve on poistettu.

Itse elimen luovuttamisessa on merkittävimpänä haasteena ollut se, että aivokuolleen henkilön kasvojen irrottaminen ei saisi riskeerata muiden elinten siirtoa.

Suomalaiskirurgit ovat harjoitelleet leikkausta sekä vainajien kasvoilla että malleilla. Apuna on ollut myös 3D-sovelluksia.

Harjoitusleikkauksissa on vainajalta irrotetut kasvot siirretty kasvoleikkausta tarvitsevan suomalaisen kasvoista ja kallosta tehdyn mallinteen päälle.

Henkilö, jolle Suomen ensimmäinen kasvojensiirto-operaatio toteutettiin, ei ole kirurgi Patrik Lassuksen mukaan astumasssa julkisuuteen.

Kasvojensiirrossa aivokuolleelta elinluovuttajalta irrotettu kasvosiirre kiinnitetään kasvojensiirtoa tarvitsevalta potilaalta irrotettujen kasvojen paikalle.

Kasvojensiirroilla pyritään auttamaan potilaita, joiden kasvot ovat tuhoutuneet synnynnäisen sairauden tai onnettomuuden takia.

Jos ihmisille on esimerkiksi palovamman, eläimen pureman tai ampumahaavan myötä tullut laajoja vaurioita kasvojen pehmytkudoksiin, tarvitaan kasvojensiirtoa.

Leikkauksen vaatimuksiin liittyy aina kyvyttömyys hengittää tai syödä normaalisti, ei ulkonäöllinen haita.

Korjaantuneella ulkonäöllä on tosin potilaalle myös tärkeä psykososiaalinen vaikutus.

Kasvojensiirtoleikkaus kestää noin 15 tuntia. Operaatiossa potilaalle siirretään täysin uudet kasvot tai osia kasvoista - leuka, nenä, suu, silmäluomet tai korvat.

Luovuttajan ulkonäkö ei kuitenkaan siirry sellaisenaan potilaalle.

Leikkaustoimenpide on monivaiheisuudessaan monimutkainen. Kasvojensiirtoja ollaankin tekemässä vuosittain Suomessa vain muutamalle potilaalle.

Kynnyskysymys leikkauksissa on verenkierron toimiminen. Kasvosiirteen valtimot ja verisuonet on saatava kasvamaan yhteen potilaan oman verisuoniston kanssa.

Tietotaitoa leikkauksista kertyy kuitenkin koko ajan. Yhteen saatettujen valtimoiden tarvittava lukumäärä on havaittua oletettua pienemmäksi, mikä helpottaa koko operaatiota.

Vuonna 2014 oli maailmalla tehty noin 30 kasvojensiirto-operaatiota. Leikkausten onnistumisprosentti oli yli 80 prosenttia. Kymmenen prosenttia potilaista menehtyi operaation myötä hylkimisreaktioon, infektioon tai syöpään.

Yleinen elinsiirtojen onnistumisprosentti on ollut Suomessa noin 90 prosenttia.

teksti Topias Kauhala

kuva Getty Images (kuva ei liity Suomessa tvastikään ehtyyn leikkaukseen)

Kasvojensiirron virstanpylväät

1994

Intiassa pystyttiin ensimmäisen kerran kiinnittämään irronneet kasvot uudelleen päähän. Yhdeksänvuotiaan tytön Sandeep Kaurin kasvot olivat irronneet hänen hiuksiensa jäätyä kiinni leikkuupuimuriin. Tytön äiti oli tuonut irronneet kasvot muovikassissa sairaalaan.

2005

Maailman ensimmäinen osittainen kasvojensiirto suoritettiin Ranskassa. Ranskalaisen Isabelle Dinoiren leuka, nenä, huulet ja posket olivat vaurioituneet pahasti koiran hyökkäyksessä. Dinoire sai leikkauksessa aivokuolleen naisen kasvojen ala- ja keskiosat.

2008

Ensimmäinen lähes täydellinen kasvojensiirto toteutettiin Clevelandissa, Yhdysvalloissa. Connie Culpin kasvot olivat tuhoutuneet pahasti hänen aviomiehensä murhayrityksessä. Culpin kasvosiirteen valtimot ja verisuonet saatiin kasvamaan yhteen potilaan oman verisuoniston kanssa.

2010

Barcelonassa, Espanjassa toteutettiin ensimmäinen täysi kasvojensiirto. "Oscar" oli vahingossa ampunut itseään päähän, eikä pystynyt ilman aputoimenpiteitä hengittämään tai syömään. Leikkauksessa siirrettyjen uusien kasvojen kautta hän sai 90-prosenttisesti toimivat kasvot.

2011

Yhdysvaltojen ensimmäinen täysi kasvojensiirto sai paljon julkisuutta. Dallas Wiensin kasvot olivat tuhoutuneet muodottomiksi, kun hän oli iskeytynyt päin sähkölinjaa. Leikkauksessa ei pystytty parantamaan Wiensin näköä, mutta hän sai muilta osin uudet kasvot. – Elämäni on ihme, Wiens totesi.

2011

Suomessa aloitettiin valmistelut kasvojensiirtoleikkausten aloittamiseksi 30-henkisen työryhmän johdolla. Prosessissa on mietitty lupa-asioita ja lääketieteellisiä kysymyksiä. Kasvojensiirtoja harjoiteltiin sekä Suomessa että ulkomailla aivokuolleiden kasvoilla ja kasvoista tehdyillä malleilla.

2016

Suomen ensimmäinen kasvojensiirto-operaatio on toteutettu Helsingissä tämän vuoden puolella. Henkilö, jolle siirto toteutettiin, ei ole astumassa julkisuuteen. Suomessa ollaan tekemässä maksimissaan vain muutamia kasvojensiirtoleikkauksia vuotta kohti.

Julkaistu: 22.2.2016