Apu

Apu Luonnon pääkirjoitus: Veden keskellä – Suomen saariston luonto ja maisema vaihtuvat täysin lyhyelläkin matkalla

Apu Luonnon pääkirjoitus: Veden keskellä – Suomen saariston luonto ja maisema vaihtuvat täysin lyhyelläkin matkalla
"Jonkun mielestä hankala, jonkun mielestä vapauttava. Kannattaa käydä kokeilemassa itse", Apu Luonnon vastaava tuottaja Sammeli Heikkinen kirjoittaa Suomen saaristosta.
Julkaistu: 2.7.2022

Karaoke jo hiipui, mutta jatkoimme keskustelua paikallisen pariskunnan kanssa baarissa Korppoon keskustassa. Kehuimme saariston kauneutta, olimmehan ajelleet pyörillämme Nauvosta mutkan kautta Korppooseen. Pariskunnan rouva tuhahti ja sanoi, että nyt onkin paras aika käydä, kun lehdet ovat auenneet ja luonto kukkii. Älkää tulko marraskuussa, kun on pimeää ja kylmää, sähkötkin voivat katketa pitkäksi aikaa. Juttua olisi voinut jatkaa, mutta baari meni puoliltaöin kiinni. Ehkä hyvä niin, sillä aamulla oli aikainen lähtö, ja poljettavaa tuli sinä päivänä saaristossa reilu sata kilometriä.

Sillä kerralla olimme lomareissulla, mutta saaristoon tutustumista se oli siinä missä tämän numeron tekeminenkin. Merellinen osa maasta ei ole itselleni kovin tuttu. Viimeistään tänä keväänä kuitenkin ymmärsin, miten paljon saariston luonto ja maisema vaihtelevat, lyhyelläkin matkalla. Kun polkee parikymmentä kilometriä, voi nähdä vaurasta maaseutua, kallioisia rantoja, vanhaa sekametsää ja Lappia muistuttavia karuja puoliavoimia ylänköjä.

Kuten Korppoon pariskunnan jutuista kuuli, saarella on aina rajansa. Kun on paikassa, jonne ei silta vie, tunnelma on toinen.

Jonkun mielestä hankala, jonkun mielestä vapauttava. Kannattaa käydä kokeilemassa itse.

Kommentoi »