
Katainen neuvottelee Chilessä uudesta laivatilauksesta
Avun saamien tietojen mukaan pääministeri Jyrki Katainen on neuvotellut eilen Chilen-matkallaan Suomen kannalta varsin ajankohtaisista asioista, nimittäin laivakaupoista.
Tämänkertaisen mahdollisen laivakaupan tausta on se, että Chilen laivasto on pyytänyt Suomen lisäksi muutamilta muilta mailta tarjoukset jäätä särkevästä monitoimialuksesta, jota se käyttäisi Etelämantereen operaatioihinsa.
Chile tarvitsee aluksen kahden kolmen vuoden kuluessa, kun se alkaa toteuttaa kunnianhimoista suunnitelmaansa rakentaa uusi tutkimusasema lähelle maapallon etelänapaa.
Katainen sanoo, että tällaiseen tarkoitukseen tehtävä laiva vaatii toisenlaista osaamista kuin tavallisempi laiva, mutta STX:n Rauman telakka pystyy sellaisen tekemään.
Hinnaltaan arktinen tutkimusalus olisi ehkä vain kymmenesosan Karibian risteilijän arvosta, mutta Kataisen mukaan kysymys ei ole yhdestä laivasta. Kyse on kenties kokonaisen uuden arktisen teollisuuden alkamisesta.
Pääministeri kertoo, että hän ei uskalla arvioida kaupan tämänhetkistä tilannetta, mutta sanoo tietävänsä, että chileläiset ovat kiinnostuneita.
– Yritän auttaa, että kauppa syntyisi. Minulla on tapaaminen puolustusministeri Hinzpeterin kanssa, ja aion nostaa tämän asian esille. Meillä on luotettavuutta ja maailman huipputeknologiaa, ja me tiedämme, mistä puhumme.
Tällä kertaa STX:n kauppa ei kaadu rahoituskysymykseen. Ostajalla, Chilen asevoimilla, on tukevasti rahaa sen vuoksi, että kymmenen prosenttia kuparin vientituloista kilisee asevoimien kanssaan hankintoja varten. Lain säädätti aikoinaan kenraali Pinochet, mutta sitä ei ole ainakaan vielä kumottu, vaikka kylläkin arvosteltu.
– Arktisen maailman osaaminen tulee politiikassa nousemaan, koska pohjoisessa on luonnonvaroja, joiden hallinnasta kilpaillaan. Me osaamme tehdä aluksia, joilla siellä jäiden seassa voi kulkea. Meillä on myös muuta arktisen alueen merenkäyntiin kuuluvaa osaamista, Katainen sanoo.
Hän sanoo, että uudet vaativat arktiset alukset sopisivat hyvin suomalaisen laivanrakennusteollisuuden tarinaan.
Suomi aloitti tavallisilla rahtialuksilla ja siirtyi yhä vaikeampiin ja monimutkaisempiin laivoihin sitä mukaa, kun kilpailijat tulivat perässä.
– Jos laivakauppa Chilen kanssa onnistuu, se toimii tärkeänä esimerkkinä muulle maailmalle, että meillä on teknologia ja osaaminen tällaiseen teollisuuteen. Laivakaupan onnistuminen olisi tosi myönteinen asia Suomelle. Se olisi hyvä kilpailuetu, Katainen sanoo.
Teksti Markku Saksa, kuva: Lehtikuva
Lue pääministeri Jyrki Kataisen koko haastattelu torstain Apu-lehdestä.