Tuulilasi

Apple vahvisti vihdoinkin autosuunnitelmansa – kehittää liikenteen automatisointia


Applen autosuunnitelmat ovat olleet jo pitkään kaikkien tiedossa. Omaa autoakin jossain vaiheessa kehittämässä ollut Apple haluaa nyt panostaa autonomiseen liikenteeseen.
Teksti Max Lange
Kuvat Apple

Teknologiajätin autosuunnitelmat tulivat julkisiksi, kun se lähetti kirjeen Yhdysvaltojen liikenneviranomaisille (NHTSA). Apple kertoi kirjeessään myöntävänsä, että se on innoissaan automatisoinnista lukuisilla eri toimialoilla, myös liikenteen saralla. Automatisoidut ajoneuvot voisivat tuoda yhteiskunnille mittavia hyötyjä, kertoo Apple.

Apple haluaa testata autonomisen ajamisen teknologiaa ja pyrkii ratkaisemaan sekä eettiset että lakitekniset asiat autonomisessa ajamisessa. Apple ehdottaa kirjeessä esimerkiksi, että kaikki autot jakaisivat kolarien ja läheltä piti tilanteiden tiedot eteenpäin, jotta yleinen turvallisuus paranisi, kirjoittaa Financial Times.

FT:n Applelta saaman lausunnon mukaan se haluaa saada tasapuolisen mahdollisuuden testata automatisoitua teknologiaa. Tällä hetkellä nykyiset autonvalmistajat ovat etulyöntiasemassa verrattuna teknologiayrityksiin.

Apple ehdottaa ennakkoluulottomasti, että valmistajien pitäisi jakaa keskenään datansa eri liikennetilanteista. Tämä hyödyttäisi kaikkia – sekä liikenteessä olijoita sekä alan toimijoita.

Apple ei kuitenkaan kertonut työstävänsä omaa autoa. Mitä luultavimmin Apple haluaa tulevaisuudessa myydä autonomisen ajamisen osaamistaan muille autonvalmistajille.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 5.12.2016