Tuulilasi

Apple kovassa kiidossa autonomisen autonsa kanssaApple kovassa kiidossa autonomisen autonsa kanssa

Apple on tuplannut alkuvuoden aikana autonomisten testiautojensa määrän, vahvistaa Kalifornian osavaltion liikennevirasto. Kun Apple sai luvan testata Kaliforniassa autojaan, niitä oli vain kolme, nyt määrä on kasvanut vuoden alun 27:stä jo 55:een.
Kuvat All Over Press

Jos testit sujuvat ongelmitta, saattaa Applen autonominen auto olla myynnissä jo ensi vuonna.

Autoja testaa parhaillaan 83 kuljettajaa, Apple ei ole saanut lupaa testata täysin kuljettajatonta autoa. Waymo haki lupaa viime kuussa Kalifornian liikennevirastolta, ja myös toisen yhtiön tiedetään sellaista hakeneen, mutta minkä, se ei ole tiedossa.

Eniten autonomisia testiautoja on GM Cruisella, 105, esimerkiksi Tesla ja Drive.Ai ovat kaukana Applen takana. Teknologian suurin hidaste on edelleen turvallisuus. Uberin testiauton kuolonkolari – mikä johtui ilmeisesti ohjelmistoviasta – on herättänyt turvallisuudesta yhä laajempaa keskustelua.

Tässä piileekin se kaikkein suurin riski autonomisille autoille ja niitä kehittäville yhtiöille. Ihmisten on nähtävä ne laajalti turvallisina vaihtoehtoina ja yhtiöiden on pakko saada ihmisten luottamus puolelleen. Toki autoihin voi tulla aina myös mekaaninen vika tai kuljettaja voi aiheuttaa onnettomuuden.

Autonvalmistajien on pystyttävä tunnistamaan lastentaudit ja osoitettava etukäteen vakuuttavaa dataa autonomisten autojen turvallisuudesta. Teoriassa ne tulisivat todennäköisesti laskemaan vakavien liikenneonnettomuuksien määrää merkittävästi.

Julkaistu: 16.5.2018