Antti Ruuskaselle keihäspronssia: "Kyllä tämän kanssa kehtoo kottiin männä"
Puheenaiheet
Antti Ruuskaselle keihäspronssia: "Kyllä tämän kanssa kehtoo kottiin männä"
Kun hätä on suurin, on savolainen lähellä - joskus. Antti Ruuskanen kiskaisi pronssille Lontoon keihäsfinaalissa. And the winner is... from Trinidad and Tobago!
Julkaistu 11.8.2012
Apu

Tulihan se keihäsmitali sieltä - tosin mieheltä, jolta mitalia ei välttämättä odotettu. Antti Ruuskasen potentiaali on toki ollut tiedossa ja kärkisijoja on tippunut isoistakin arvokisoista, mutta vilkkusilmäinen pielavetinen on aina jäänyt enemmän tai vähemmän Tero Pitkämäen (5. sija) ja viime aikoina myös EM-pronssia ottaneen Ari Mannion ( 11:s) varjoon.

Oikullisissa tuulissa heitetetty nopean alustan kisa oli superyllätyksellinen: voiton vei Trinidad & Tobagon (!) vasta 19-vuotias Keshorn Walcott (84,58), joka paransi omaa ennätystään metrikaupalla. Hopealle ylsi Ukrainan Oleksandr Pjatnitsja (84,51).

Myös karsinnoissa vakuuttavasti esiintyneiden Vítezslav Veselýn (4:s) ja Andreas Thorkildsenin (6:s) heitot karkasivat taivaalle tai mihin sattuu; norjalaista tynkäkaaret jurppivat niin, että hän astui suurimman osan niistä tahallaan yli.

Tyylilleen uskollisesti matalia heittoja viskoneen Ruuskasen, 28, paras kiskaisu kantoi neljännellä kierroksella 84,12 - mutta niin kovasti mies jännitti, ettei uskaltanut katsoa yhtäkään jäljellä ollutta suoritusta. Eikä ollut mixed zonella varma oman heittonsa mitasta:

- 84 ja mitä? Jaha, 12 senttiä. Ei jäänyt kulta kuin puolen metrin päähän, mutta kyllä pronssinkin kanssa kehtoo kottiin männä, yhtä hymyä ollut Ruuskanen sanoi.

- Oli kyllä kumma kisa ja kehno tulostaso, kaikilla hirveesti vaikeuksia. Kukkaan ei varmaan heittäny niin matalia kuin minä ja keihäs pyöri vähän miten sattuu, mutta lenti se sentään tuonne asti.

Ruuskanen tajusi mitalin varmistuneen vasta sitten, kun "Tero ja Ari tuli potkimaan, että nouse ylös sieltä kykkimästä, sulle tuli pronssia".

- Jos Antti on ollut meidän varjossa, niin ei kyllä ole enää. Hienoa, että joku onnistui, ja Antillakin on ollut vaikeuksia, Pitkämäki viittasi Ruuskasen EM-kisat pilanneeseen keuhkokuumeeseen ja epätietoisuuteen olympiavalinnoissa.

Oman kautensa Pitkämäki myönsi kysyttäessä olleen uransa vaikein.

- Mutta ei viidenteen sijaan silti tyytyväinen voi olla. Ok, ei se ole maailmanloppu, muttei kyllä hyväkään.

Rauhallisesti epäonnistumisensa ottanut Ari Manniokin onnitteli Ruuskasta ja suunnitteli "jonkinlaisia nollausjuhlia". Ruuskasella ei ollut mitään sitä vastaan, mutta ensiksi mieleen tullut juhlaresepti oli vielä perinteisempi:

- Kahvit porisemmaan ja kakkua naamariin, niin tulloo vielä parempi mieli. Kunhan ensin oon käynä lorottamassa purkkiin - ja se voikin sitten kestää.

Aika velikulta - mutta se nyt ei ollut mikään yllätys.

Lue lisää Antti Ruuskasesta, kisojen yhteenveto ja jälkipyykki ensi viikon Avusta.

Kommentoi »