Apu

Antti Luusuaniemi ja vaimo Lili Ermezei: Olisimme varmaan eronneet, jos joutuisimme itse siivoamaan

Antti Luusuaniemi ja vaimo Lili Ermezei: Olisimme varmaan eronneet, jos joutuisimme itse siivoamaan
Ilman lastenhoitajaa ja siivoojaa näyttelijä Antti Luusuaniemen ja yritysjohtaja Lili Ermezein arjesta ei tulisi mitään.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi, 39, haukkaa juuri noudettua croissantia kattohuoneistonsa parvekkeella Helsingin yllä, kun väliaikainen etuhammas irtoaa.

– Ei ole totta. Tämä laitettiin just paikoilleen, hän manaa ja kirmaa takaisin hammaslääkäriin.

Tohinan keskellä rauhallisena pysyy vaimo Lili Ermezei, 31. Hän toimii johtajana digitaalisia palveluja tarjoavassa kansainvälisessä yrityksessä.

Pariskunnan koti on estetiikan ehdoilla tehty ja rakkaudella sisustettu tunnelmallinen asunto, jonka seinillä on useita Lilin ottamia taidevalokuvia. Merkittävässä osassa ovat myös hyvän ystävän Jani Leinosen leikkisän modernit teokset, joita pariskunta on hankkinut useita.

– Vaikka olemme molemmat kiireisiä, meille on tärkeää viettää paljon aikaa perheen kanssa, he tiivistävät olennaisen.

Pariskunnalle erityisen kiireinen vuodenaika on käsillä, kun Antti luotsaa kolmatta vuotta Red Carpet -elokuvafestivaalia kotikaupungissaan Hyvinkäällä elo-syyskuun vaihteessa.

– Idea Red Carpetista sai alkunsa, kun vierailin neljä vuotta sitten Espoo Cinéssä ja mietin, miksei Suomessa ole yhtään isoa festivaalia, jossa juhlittaisiin suomalaista elokuvaa. Täältä puuttuu gaaloja ja glamouria, Antti sanoo.

Saman tien Antti laittoi viestiä entiselle lukion rehtorilleen Pentti Haloselle, nykyiselle Hyvinkään kaupungin sivistysjohtajalle.

– Hän innostui ajatuksesta, esitteli sen kaupunginjohtajalle, ja aloimme tehdä heti töitä. Kahdeksan kuukautta myöhemmin vuonna 2017 ensimmäinen festivaali oli pystyssä. Hyvinkää oli selvä valinta, sillä Helsingin tapahtumatarjontaan tällainen olisi hävinnyt.

Rakkaus leimahti heti

Lilin ja Antin rakkaustarina alkoi Budapestissä tammikuussa 2010 mainoselokuvan kuvauksissa, joissa Lili oli art directorina. Kaksikolla synkkasi heti, ja kun Antti oli lähdössä takaisin Suomeen, hän kysyi, saisiko tulla tapaamaan Liliä uudestaan kahden viikon päästä.

Sen jälkeen asiat etenivät vauhdikkaasti, ja kesällä Lili jo muutti Suomeen.

– Minulla oli aikaisemmin suhde ulkomaalaisen naisen kanssa ja olin jo päättänyt, että ei koskaan enää. Ja sitten kohdalle tuli Lili, Antti nauraa.

– Kun tapasin Antin, olin pian niin rakastunut! Onneksi en joutunut hylkäämään rakastamaani uraa, vaan pääsin nopeasti Suomessa mainosalalle. Oli helpompaa muuttaa tänne kuin kärsiä etäsuhteessa.

Pariskunta kiusoittelee ja katsoo toisiaan lempeästi. Kaikesta huokuu luottamus ja rakkaus.

– Tiesin melko lailla heti, että tämä on tässä, Antti sanoo Lilistä.

Antti kehuu Lilin olevan perheen aivot ja sanoo arvostavansa tämän uraa. Uudenlaisessa kokemusjohtajan roolissa nykyään työskentelevä Lili on opiskellut organisaatiopsykologian maisteriksi Liverpoolin yliopistossa ja visuaalisen viestinnän maisteriksi Budapestin Moholy-Nagyn taideteollisessa korkeakoulussa.

Lili myöntää olevansa jatkuvasti alaistensa tavoitettavissa.

– On paljon stressittömämpää lukea meilit päivittäin kuin loman päätteeksi kaikki tuhat viestiä. En ole koskaan täysin offline. Kaikki on silti kiinni tasapainosta. Pystyn irrottautumaan helposti työasioista ja keskittymään perheeseen, kun on sen aika.

Lilin intohimo lukemiseen ja kouluttautumiseen näkyy parin kotona. Asunto on pullollaan kiinnostavia teoksia itsensä kehittämisestä psykologiaan ja taidekirjoihin.

– Onneksi Antti ymmärtää, että työ on minulle todella tärkeää. Tuemme molemmat toisiamme, emmekä riitele esimerkiksi ajankäytöstä. Meillä ei ole mitään tiukkoja sääntöjä kännyköiden tai läppäreiden suhteen. Pyrin myös joogaamaan joka päivä. Se on omaa aikaani aikaisin aamulla, ennen kuin muu perhe herää.

Sen verran tiivis rumba perheessä pyörii, että ilman lastenhoitajaa ja siivoojaa arjesta ei tulisi mitään.

– Luulen, että olisimme eronneet, jos joutuisimme itse siivoamaan, Antti arvioi.

Lue Antti Luusuaniemen ja Lili Ermezein koko haastattelu Avusta 36/2019!

Julkaistu: 29.8.2019
Kommentoi »