Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit ovat paha ongelma Euroopassa – Tappavat satojatuhansia vuosittain
Bakteerit
Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit ovat paha ongelma Euroopassa – Tappavat satojatuhansia vuosittain
Suurin osa kuolemista johtuu bakteereihin välillisesti liittyvistä verisuonten ja hengitysteiden infektioista sekä vatsansisäisistä infektioista.
Julkaistu 25.1.2023
Apu Terveys

Antibiooteille vastustus­kykyiset eli resistentit bakteerit tappavat joka vuosi satoja­tuhansia eurooppalaisia. Osa kuolemista johtuu suoraan näistä bakteereista ja niiden aiheuttamista infektioista, mutta suurimmassa osassa syynä ovat niihin välillisesti liittyvät sairaudet.

Tutkimuksessa oli mukana 53 Euroopan maata. Vuonna 2019 antibiooteille vastustus­kykyiset bakteerit aiheuttivat suoraan 133 000 kuolemaa, mutta niihin välillisesti liittyvät infektiot peräti 540 000 kuolemaa.

Eniten kuolemia seurasi bakteereihin välillisesti liittyvistä verisuonten ja hengitysteiden infektioista sekä vatsansisäisistä infektioista. Kohtalokas oli etenkin metisilliini-antibiootille vastustuskykyinen Staphylococcus aureus- eli MRSA-­bakteeri, joka on keskeinen sairaalainfektioiden aiheuttaja. Kuolemantapauksia todettiin eniten Itä- ja Keski-Euroopassa.

Viime vuoden alkupuolella julkaistiin 200 maata kattava selvitys, jonka mukaan antibiooteille vastustuskykyisiin bakteereihin ja niiden aiheuttamiin infektioihin menehtyy maailmanlaajuisesti ainakin 1,3 miljoonaa ihmistä vuosittain. Välillisesti infektioista saattaa aiheutua lähes 5 miljoonaa kuolemaa.

Antibiooteille vastustuskykyisiä bakteerikantoja kehittyy antibioottien liiallisen ja turhan käytön takia.

Lähde: Lancet Public Health

Kommentoi »