Anteeksi, miten niin jäävit taiteilijat?
Kulttuuri
Anteeksi, miten niin jäävit taiteilijat?
Taidepiireissä kuohuu. Taiteen edistämiskeskuksen tuore johtaja Minna Sirnö antoi ensi töikseen esityksen, etteivät taidetoimikuntien jäsenet hakisi itse Taiken apurahoja. Yksiselitteiseltä kuulostavaa linjausta ei ole kentällä nielty kakistelematta.
Julkaistu 29.3.2013
Apu

Ensin Taiteen edistämiskeskus varmisti, että aluetoimikunnissa oltiin ymmärretty asia. Että taidetoimikuntiin nimettävät ehdokkaat voisivat ennen Taideneuvostolle annettavaa ehdotusta harkita henkilökohtaisesti, kumpi näistä kiinnostaa enemmän: paikka Taiken toimikunnassa vai mahdollisuuden hakea sen apurahoja. Jos vastaus olisi ensimmäinen, sitten ei voisi saada sitä toista.

– Tavoite on lisätä luottamusta viraston ja sen toimikuntien päätöksentekoon sekä karsia aiheetonta hyvä veli -verkoston mainetta. Hakijoiden yhdenvertaisuuden kannalta ei näytä hyvältä, jos Taike ja sen toimi- tai lautakunnat myöntävät apurahoja omien toimielinten jäsenille, Taiken johtaja Minna Sirnö kertaa.

Noin 3 000 ammattikuvataiteilijan edunvalvojan Suomen Taitelijaseurran vt. toiminnanjohtaja Sari Nokkanen myöntää, että apurahalinjaus on herättänyt paljon keskustelua.

– Tämä suositus on taiteilijoille hankala ja kohtuutonkin, koska se vaikeuttaa ihmisten jo muutenkin vaikeaa työtilannetta. Vaikkapa Turussa työskentelevä ja sen aluetoimikunnan jäsen ei nyt voi hakea valtakunnallista apurahaa, josta päättävät eri ihmiset ja instanssit. Tähänkin asti on ollut tietenkin selvää, että ihmiset jääväävät itsensä tai läheisensä hyvän hallintotavan mukaisesti alueen elimistä.

Suositus koskee vain henkilökohtaisesti haettuja apurahoja. Se ei siis estä esimerkiksi toimikunnan jäsenen edustamaa yhteisöä, lähiomaisia tai tuttavia hakemasta Taiken apurahoja ja avustuksia; tuolloin esteellisyys ratkaistaan normaalisti hallintolain puitteissa.

– Asia kuulostaa hätävarjelun liioittelulta ja vaikeuttaa vertaisarviointia, kun ihmiset eivät enää uskalla hakeutua toimikuntiin toimeentulonsa menettämisen pelossa. Tähän asti toiminut hallintotapa yhdistettynä oikaisuvaatimukseen ja valitusoikeuteen olisi meistä riittänyt, Nokkanen sanoo

Isommassa kuvassa osa taidekentästä kokee, että hallinnon tehostamisen ja läpinäkyvyyden nimissä ajetaan taiteilijoiden asemaa heikentävää politiikkaa.

On puhuttu "ärhäkän torjuntataistelun välttämättömyydestä, jotta tulonmenetys estetään". Myös uuden tietojärjestelmän tökkiminen on kiristänyt tunnelmaa.

– Tämä tietenkin vaikuttaa myös mielialoihin ja ihmisten työoloihin, vaikkei sinänsä linjaukseen liitykään. Jos joutuu odottamaan kuukausikaupalla päätöksiä ja tuloja, työ kärsii tai keskeytyy.

– Ja myös ne projektit, joihin olisi saatavissa yksityistä rahoitusta, saattavat mennä ohi, Sari Nokkanen tokaisee.

Teksti Susanna Luikku

Kuva 123rf

Kommentoi »