Anna-Leena Härkönen – kirje ystävälle: Hei Pete, miten voit? Jos sinua yhtään tunnen, et kovin häävisti – tilannehan on karmea
Puheenaiheet
Anna-Leena Härkönen – kirje ystävälle: Hei Pete, miten voit? Jos sinua yhtään tunnen, et kovin häävisti – tilannehan on karmea
Terveellä järjellä ajatellen me ei olla täällä Suomessa Venäjän seuraava kohde. Niillä on nyt tarpeeksi puuhaa muualla. Ja ehkä Putin kaadetaan sisältä päin, kirjoittaa Anna-Leena Härkönen kolumnissaan.
1Kommenttia
Julkaistu 26.3.2022
Apu

Sunnuntai 6.3.2022.

Hei Pete, miten voit? Jos sinua yhtään tunnen, et kovin häävisti. Tilannehan on karmea. Jostain syystä olen kuitenkin ollut pääasiassa positiivinen. Maailma ei lopu tähänkään. (Nyt huomaan matkivani Esko Valtaojaa!) Terveellä järjellä ajatellen me ei olla täällä Suomessa Venäjän seuraava kohde. Niillä on nyt tarpeeksi puuhaa muualla. Ja ehkä Putin kaadetaan sisältä päin.

Yty-ystäväni muistutti minua tänään siitä, miten Hitler antoi sodan lopulla käskyn pommittaa kaikki berliiniläiset hengiltä, koska Saksan kansa oli pettänyt hänet. Alaiset kieltäytyivät. Pakko niitten on Venäjän johdossa tietää, että Putin on seinähullu. Ei se yksin niitä ydinasenappeja hallitse.

Mutta tulee minullekin paniikkikohtauksia. Vatsakipua, kuvotusta, unettomuutta. Minulla on 22-vuotias poika. Entä jos se joutuu rintamalle ja palaa rikkinäisenä ihmisenä? Entä jos se ei palaa?

Yritän kuitenkin elää mahdollisimman tavallista arkea. Keskittymiskyky on huono, mutta pakotan itseni kirjoittamaan, koska muuta minulla ei ole. Tietysti käy välillä mielessä, että miksi raadan tämän käsiksen kanssa, kun koko maapallo kohta räjähtää. Mutta entä jos ei räjähdäkään? Ja sitäkin tässä miettii, että onko kirjani aihe täysin mitätön tähän maailman tilanteeseen verrattuna. (Totta kai on.)

Mutta silti täytyy jatkaa. Ja enemmän minua harmittaisi omassa mahdollisessa kuolemassani se, että kirja jäisi kesken, kuin se, että elämä jäisi kesken. Onhan tätä jo katseltu, sekä hyvää että pahaa. Ja jos pitäisi valita (luultavasti ei saa valita!), kuoleeko pommi-iskussa vai kituuttaako viimeiset vuotensa huonossa hoitokodissa, valitsen vaihtoehdon yksi.

Tuli muuten mieleen, että saako nyt sanoa ”ryssä”? Tai kirjoittaa? Kustannustoimittajani halusi poistaa r-sanan Rikospaikka-romaanini dialogista pari vuotta sitten. Kieltäydyin. Nyt hän ei ehkä ehdottaisi poistoa. Törkeää iloita tällaisesta asiasta, kun aivan lähellä vapistaan pommisuojissa. Mutta hyvä, jos voi jostakin iloita.

Kaikenlaista absurdia tulee mieleen. Jos pitää lähteä pakolaiseksi Ruotsiin, siitä tulee hankalaa, koska olen unohtanut ruotsin kielen, mikäli sitä koskaan kunnolla osasinkaan.

Yksi ystäväni aikoo rakentaa bunkkerin Keravalle. Siihen tulee kaksi ampuma-aukkoa, se kertoi.
Anna-Leena Härkönen

Eikä väestönsuojiin oteta lemmikkejä. Minun täytyy jättää kissa yksin kotiin, jos painun talon kellariin turvaan. Täytyy varmaan hankkia sille rauhoittavia siltä varalta. Annetaanhan eläimille rauhoittavia uuden vuoden rakettienkin takia.

Yksi ystäväni aikoo rakentaa bunkkerin Keravalle.

– Siihen tulee kaksi ampuma-aukkoa, se kertoi.

– Mun maille ei ole mitään asiaa!

– Voinko tulla sinne kissojen kanssa evakkoon? Jos lupaan tuoda paljon säilykkeitä?

– Tervetuloa.

Säilykkeitä olenkin hamstrannut. Ydinaseiskussa tonnikalapurkit eivät tosin auttaisi. Nostin myös käteistä sen varalta, että kyberhyökkäys katkaisee rahaliikenteen.

Ukrainassa siviileille annetaan aseita. Minähän en osaa ampua, ja olisin todennäköisesti todella surkea, kun en osaa edes syödä puikoilla. Mutta Molotovin cocktailin heittämiseen tarvitaan vain yksi käden liike.

Jaksetaan,

Anna-Leena

1 kommentti