Apu

Anna-Leena Härkönen: ”On jeesustelua sanoa, ettei raha tekisi onnelliseksi”


Näyttelijä ja suosikkikirjailija myöntää pitäneensä aiemmin kulissia yllä.
Kuvat Jaakko Jaskari

Näyttelijä-kirjailija Anna-Leena Härkönen tunnetaan suorasanaisena ja ronskiakin kieltä viljelevänä kirjailijana, mutta kulissien kannattelu on silti hänellekin tuttua omasta elämästä.

– Nuorempana jouduin todellakin pitämään kulisseja yllä, sillä olen kotoisin pienestä kylästä, jossa oli hyvin sovinnainen ja uskonnollinen meininki. Sen vuoksi ehkä rakastankin näytellä rääväsuu-rooleja ja kirjoittaa aika suorasukaisesti ja rehellisesti. En enää jaksa pitää mitään sisälläni, sillä yhteiskunnassamme hymistellään muutenkin ihan tarpeeksi, Anna-Leena kertoi Downshiftaajat -sarjan lehdistötilaisuudessa.

Downshiftaajat on Elisa Viihteellä marraskuun 25. Päivä alkavassa uutuussarja, jonka kantavia teemoja ovat julkisivun kannattelun lisäksi rahahuolet ja elämän leppoistaminen eli downshiftaaminen. Anna-Leena nähdään sarjassa dominoivan ja häpeämättömän naishenkilön roolissa.

– En edes tiennyt ennen kuvauksia, mitä downshiftaaminen tarkoittaa. Sarjaa oli hirveän kiva tehdä, ja oli vapauttavaa päästä näyttelemään niin törkeää roolia. Tavallisessa elämässä en kehtaisi todellakaan käyttäytyä samalla lailla.

Rahalla merkitystä

Uutuussarja käsittelee niin ikään rahaa. Anna-Leena sanoo suoraan, että rahan merkitystä usein vähätellään. Sillä onhan sillä hänen mukaansa väliä, että saa ainakin perustarpeensa tyydytettyä: ruokaa pöytään ja lääkärissä käytyä.

– Mielestäni rahan tärkeyttä ei voi aliarvioida. On jeesustelua sanoa, ettei raha tekisi onnelliseksi. Välillä se tekee.

Parhaillaan Anna-Leena kirjoittaa verkkaisaan tahtiin uutta romaania, jonka teemoja hän ei halua kuitenkaan vielä paljastaa. Yleensä kirjailijalla kuluu noin kolme vuotta uuden teoksen kirjoittamiseen.

– En halua nopeuttaa tahtia, sillä muuten minulle iskee paniikki. Vaikka kirjoitan hitaasti, en ole töiltäni oikeastaan koskaan vapaalla. Kirjan teemat pyörivät alati päässäni, Anna-Leena jutteli.

Julkaistu: 20.11.2015