Eeva

Anna Eriksson: "Pelot varjostavat elämääni"


Laulaja Anna Eriksson on saanut uutta elämänuskoa puolisolta ja lapselta, mutta lapsuuden pelot kulkevat yhä mukana.
Kuvat Milka Alanen

Laulajana tunnetuksi tullut Anna Eriksson , 41, on valmistellut uutta aluevaltausta. Hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa, M, on nyt valmis. Anna on käsikirjoittanut ja ohjannut elokuvan ja näyttelee itse pääosaa. Puolitoista tuntia kestävän teoksen kuvaajana on toiminut hänen puolisonsa, valokuvaaja Matti Pyykkö.

”Viimeksi kuluneet kaksi vuotta olen tehnyt töitä aamusta iltaan. Leikkasin elokuvan itse, tein värimäärittelyn, ompelin vaatteet. Tein elokuvaan myös äänimaailman, sävellykset ja repliikit. Puhuin itse kaikki äänet”, Anna kertoo.

Marilyn Monroen elämä ja kuolema ovat kiehtoneet Annaa kauan. Kymmenen vuotta sitten hän alkoi tutkia, mitä tietoa elokuvatähden elämästä löytyy.

Elokuva ei kulje tavanomaisesti. Kerronta on surrealistista, ja tarina koostuu monesta palasesta. Anna haluaa työllään käydä keskustelua itsensä ja maailman kanssa.

”Minusta on tärkeintä, mitä taiteilija tuntee ja löytää. Taiteen tekeminen on etsimistä.”

Anna Erikssonin ensimmäinen pitkä elokuva tulee ensi-iltaan syyskuussa.

Viisi vuotta sitten Anna Eriksson ja hänen puolisonsa saivat pojan. Äitiys on auttanut Annaa käsittelemään oman lapsuutensa kokemuksia.

Eräs kokemus vaikutti häneen syvästi. Perhe asui isän työn vuoksi Intiassa. Kerran maan sisäisellä lennolla he joutuivat vaaratilanteeseen. Matkustajat olivat varmoja kuolemastaan, myös Annan perhe.

”Lento jätti minuun voimakkaan kuolemanpelon. Kauheasta lentomatkasta ei kuitenkaan puhuttu jälkeenpäin mitään.”

Perhe palasi kotimaahan, mutta paniikki- ja pelkotuntemukset eivät jättäneet Annaa. Pian paras ystävä halvaantui rippileirillä, ja sen jälkeen kuoli rakas isoäiti. Tytöllä oli tunne, ettei maailmassa ole mitään pysyvää.

Kriisit eivät hellittäneet aikuistumisen myötä.

Lue koko haastattelu täältä.

Anna on käsitellyt omia lapsuudenkokemuksiaan äitiyden myötä.
Julkaistu: 30.5.2018