Apu

Ratkaiseeko ultraäänilähetin ankeriaan arvoituksen? Lisääntyy Sargassomerellä, josta ei ole koskaan löydetty täysikasvuista ankeriasta tai hedelmöittynyttä mätimunaa

Ratkaiseeko ultraäänilähetin ankeriaan arvoituksen? Lisääntyy Sargassomerellä, josta ei ole koskaan löydetty täysikasvuista ankeriasta tai hedelmöittynyttä mätimunaa
Tutkimuksessa seurataan Suomessa, Virossa, Latviassa, Saksassa, Tanskassa ja Ruotsissa lähettimellä varustettujen ankeriaiden vaellusta Itämerellä kohti Atlantin kutualuetta.
Julkaistu: 21.12.2021

Ankeriaan elämä on ­jatkuvaa ja mystistä vaeltamista. Ankeriaat syntyvät Atlantin Sargassomerellä, josta ne ­kulkeutuvat useisiin Euroopan ja Pohjois-­Afrikan makeisiin vesiin. Se, miten käärmemäiset kalat osaavat sukukypsyyden saavutettuaan suunnistaa takaisin synnyinseudulleen, on edelleen mysteeri.

Ankeriaiden on päätelty kutevan 150–400 metrin syvyydessä. Euroopanankeriaan (Anguilla anguilla) ensimmäinen elämänvaihe on Leptocephalus-toukka, joka kulkeutuu merivirtojen mukana avoimella Atlantilla pari-kolme vuotta. Euroopan rannikolle saavuttuaan toukista tulee läpikuultavia lasiankeriaita. Lasiankeriaat nousevat Euroopan länsirannikon jokisuihin.

Itämeren jokiin nousevat kalat ovat jo hieman vanhempia kasvu- eli kelta-ankeriaita. Pohjoisimmat Suomen jokiin nousseet ankeriashavainnot ovat Kemijoen vesistöstä. Kasvuankeriasvaihe kestää järvissä koirailla 6–9 ja naarailla 8–15 vuotta. Kun sukukypsyys lähestyy, on aika aloittaa lähes 6 000 kilometrinen kutuvaellus Sargassomerelle.

Sitkeä mysteeri

Luonnonvarakeskus Luke on mukana Tanskan Teknillisen yliopiston käynnistämässä tutkimuksessa, jossa seurataan ankeriaiden vaellusta Itämerellä kohti Atlantin kutualuetta.

Tutkimuksessa kaloihin on sijoitettu pieniä ultraääni­lähettimiä, joiden signaaleja havainnoidaan Tanskan salmissa olevilla akustisilla vastaanottimilla.

Lähettimien avulla ­seurataan Suomessa, Virossa, Latviassa, Saksassa, Tanskassa ja Ruotsissa merkittyjen kalojen vaellusta. Ankeriaiden vaellusreittien varrella on monia esteitä, kuten jokien padot ja vesivoimaloiden turbiinit. Jos kalat onnistuvat kutuvaelluksessaan, ne lisääntyvät ja kuolevat.

Ankeriaan elämässä on vielä paljon avoimia kysymyksiä. Vaikka niiden elämän tiedetään alkavan Sargassomerellä, sieltä ei ole koskaan tavattu ainuttakaan aikuista ankeriasta tai hedelmöitynyttä mätimunaa.

Kommentoi »