Anita Hirvosen terveyshaasteet: diabetes kuriin vesijuoksulla, keittiöjakkara rollaattorina
Puheenaiheet
Anita Hirvosen terveyshaasteet: diabetes kuriin vesijuoksulla, keittiöjakkara rollaattorina
Anita Hirvonen, 71, esiintyy yhä harvakseltaan.
Julkaistu 9.2.2018
Apu

Keikkalaulajan arki on kovaa myös kropalle. Sen Anita Hirvonen tietää.

– Olen kiitollinen siitä, että terveyteni on hyvä. Minulla oli selän kanssa ongelmia taannoin, mutta jäsenkorjaaja laittoi runkoni ruotuun. Selvisi, että minulla oli toinen jalka toista lyhyempi. 

Nyt murhetta aiheuttaa Anitan viime keväänä loukkaama nilkka. 

– Kaaduin kotipihalla. Siellähän sitä yleensä eniten ruumiita tuleekin, kodin turvassa. Laiska kun olen, minulla oli lenkkareiden nauhat auki, ja ne sotkeutuivat puunjuurakkoon. 

Hän kaatui niin pahasti, että piti mennä ambulanssilla ensiapuun. Kotona Anita käytti keittiönjakkaraa rollaattorina, jotta pysyi pystyssä. Keikkoja piti vähentää entisestään. Niitä ei Anita enää ole muutenkaan tehnyt kuin korkeintaan 1–2 kuukaudessa, mutta nilkkavamma karsi tahtia vielä siitäkin. 

Anitan keikkaorkesteri La Stradassa rumpuja soittava Pasi Rissanen, Anitan entinen aviomies ja nykyinen hyvä ystävä, keksi tuoda keikkalavalle persialaisen maton, joka estää liukkauden. Se on nytkin levitetty Kartanon Kievarin estradille. Apu on paikalla , kun Anita esiintyi perinteisessä vuodenvaihteen konsertissaan.

– Välillä istahdan myös tuoliin laulamaan. Nilkka on huomattavan paljon paremmassa kunnossa nyt, mutta pitkä seisominen väsyttää.

Anita on saanut osansa kolhuista. Aikoinaan Hecumania-tv-ohjelmassa tanssijat pudottivat Anitan betonilattialle niin, että hän loukkasi polvensa. Kymmenisen vuotta sitten laulajan äänihuulissa oli niin pahat kyhmyt, ettei Anita pystynyt puhumaan. 

– Löysin loistavan helsinkiläisen laulupedagogin ja ääniterapeutin Ritva Eerolan, joka sai ääneni kuntoon kahdessa viikossa ja opetti samalla aivan uuden tekniikan laulamiseen. Sen jälkeen en ole ongelmista kärsinyt.

Anitalla on diabetes, joka on pysynyt kurissa ruokavaliolla ja liikunnalla.

– Käyn joka päivä vesijuoksemassa ja olen laihtunut 15 kiloa. Vältän myös syömästä ylen määrin turhia hiilareita, kuten vaaleaa vehnää. Viime kesänä kuntoutin nilkkaani kaksi kuukautta Vieno-siskoni luona Jyväskylässä. Niin kylmä kesä oli, ­ettei järvessä tarjennut vesijuosta, vaan ­piti mennä Peurungan kylpylään.

Lue myös:

Teksti Jari Peltomäki

Kommentoi »