Apu

”Angela Merkeliä jää todella kova ikävä – Saksassa on toisaalta vahva vakauden kaipuu,” sanoo Jyrki Katainen

”Angela Merkeliä jää todella kova ikävä – Saksassa on toisaalta vahva vakauden kaipuu,” sanoo Jyrki Katainen
Sitran yliasiamies Jyrki Katainen: – Angela Merkel on henkilö, joka yhdistää Eurooppaa. Vastavalitut pääministerit ovat aina suunnanneet ensimmäiseksi Berliiniin tapaamaan Merkeliä. Se johtuu siitä, että hän on ottanut vastaan ja ollut kiinnostunut tapaamaan ihmisiä.
Julkaistu: 20.9.2021

Poliittisen uransa alussa Angela Merkelin epäiltiin olevan liian ujo liittokansleriksi. Epäily osoittautui vääräksi. Hän on ollut Saksan liittokansleri ja Euroopan merkittävin poliittinen johtaja 16 vuot­ta. Sunnuntain 26.9. liittopäivävaaleissa selviää, kenestä tulee Merkelin seuraaja Saksan johdossa.

– Merkel on henkilö, joka yhdistää Eurooppaa. Vastavalitut pääministerit ovat aina suunnanneet ensimmäiseksi Berliiniin tapaamaan Merkeliä. Se johtuu siitä, että hän on ottanut vastaan ja ollut kiinnostunut tapaamaan ihmisiä, sanoo Sitran yliasiamies Jyrki Katainen, joka on tavannut Merkelin lukuisia kertoja ministerinä, Suomen pääministerinä ja komisaarina.

Esimerkiksi Ranskan presidentin ovet eivät ole pienille maille auenneet ennen Emmanuel Macronin aikaa, vaan Ranska asioi pääosin Saksan ja joidenkin Etelä-Euroopan maiden kanssa, mutta ei katsonut pienempiä maita niin tärkeiksi, että olisi asioinut niiden kanssa suoraan.

– Merkel toimi päinvastoin. Hän otti vastaan ja kuunteli. Merkel osallistui myös muiden maiden ongelmien ratkaisemiseen, vaikka asiat eivät olisi koskettaneet ensisijaisesti Saksaa. Nämä tekijät vaikuttivat Merkelin vahvaan asemaan, Katainen luonnehtii.

Miten Merkelin kauden päättyminen vaikuttaa tulevaisuuteen?

– Angelaa jää ikävä, todella kova ikävä. Se tarkoittaa muutosta, mutta toisaalta EU:n pitääkin uudistua ja vahvistua. Myös talous- ja rahaliiton uudistaminen lähtee todennäköisesti käyntiin lähivuosina. Saksassa poliit­tinen kenttä alkaa olla murroksessa. Kahden valtapuolueen aika on muuttumassa hajautuneemmaksi. Toisaalta Saksassa on myös vahva vakauden kaipuu.

Angela Merkel

  • Saksan liittokansleri vuosina 2005–2021.
  • Kristillisdemokraattisen puolueen (CDU) puheenjohtaja 2000–2018.

1 kommentti