Neljännes ihmiskunnasta kärsii anemiasta ja viidennes vatsan turvotuksesta – Istuminen rapistaa myös aivoja
Terveysuutisia
Neljännes ihmiskunnasta kärsii anemiasta ja viidennes vatsan turvotuksesta – Istuminen rapistaa myös aivoja
Anemian syynä on useimmiten raudan puute ruokavaliossa.
15.11.2023
 | Päivitetty 20.11.2023
 |
Apu Terveys

Jopa 2 miljardia ihmistä eli neljäsosa maailman väestöstä sairastaa anemiaa, jolloin veren hemoglobiinitaso on liian alhainen. Yleisimmin anemia johtuu raudan puutteesta ravinnossa, mutta sitä aiheuttavat myös monet sairaudet.

Yleisintä anemia on naisilla ja alle kuusivuotiailla lapsilla Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Etelä-Aasiassa. Normaalin hemoglobiinin alaraja on miehillä 134 ja naisilla 117 grammaa litrassa. Tutkimus kattoi 204 maata.

Lähde: Lancet Haematology

Viidesosaa turvottaa

Lähes viidennes väestöstä kärsii toistuvasta vatsan turpoamisesta. Kysely­tutkimuksessa toistuvuus määriteltiin niin, että turvotusta oli ollut vähintään viikoittain ainakin kolmen kuukauden ajan. Tulosten perusteella vatsan turpoaminen on yleisempää naisilla kuin miehillä ja harvinaisempaa iäkkäillä. T

urvotuksesta kärsivillä on useammin vatsakipuja ja pahoinvointia kuin muilla, eivätkä esimerkiksi ruokavalio ja terveydentila vaikuttaneet yhteyteen. Tutkimuksesta oli myös suljettu pois potilaat, joilla oli todettu jokin suolisto­sairaus. Kyselyyn osallistui yli 50 000 ihmistä 26 maasta.

Lähde: Gastroenterology

Löhöily rapistaa myös aivoja

Fyysinen passiivisuus on yhdistetty sydän- ja verisuonitautien sekä tyypin 2 diabeteksen riskiin, mutta se saattaa altistaa myös dementialle. Brittitutkimuksessa tarkkailtiin lähes 50 000:n yli 60-vuotiaan fyysistä toimeliaisuutta aktiivisuusmittareilla. Seitsenvuotisen seurannan aikana runsaat 400 heistä sairastui dementiaan.

Riski kasvoi tasaisesti sitä mukaa, mitä suurempi osa vuorokaudesta kului löhöillessä ja istuessa. Keskimäärin osallistujat olivat fyysisesti passiivisia 9,5 tuntia vuorokaudessa. Tähän verrattuna dementiariski kasvoi yli puolitoistakertaiseksi, jos paikallaan oloa kertyi 12 tuntia. Noin 15 tunnin passiivisuus yli kolminkertaisti sairastumisvaaran.

Lähde: Jama

1 kommentti