
Yorkin herttua, prinssi Andrew vei Yorkin herttuattaren Sarahin tärskyille Ascotin ajoihin päivälleen 30 vuotta sen jälkeen, kun pari oli sanonut toisilleen tahdon Westminster Abbeyssa 23. heinäkuuta 1986. Sarahilla ei ole enää vuosiin ollut pääsyä kuninkaalliseen aitioon, jota Andrew nyt isännöi Skotlannissa lomailevan äitinsä kuningatar Elisabetin sijaisena. Mutta ei ex-miniä siellä ilman anopin lupaa ollut.
Paikka on parille ikimuistoinen: Ascotin Royal Boxissa he tapasivat pitkästä aikaa vuonna 1985, rakastuivat juhlissa Windsorin linnassa ajojen jälkeen, menivät vauhdilla kihloihin ja naimisiin.
Toisensa he olivat tunteneet lapsesta asti. Sarah Fergusonin isä majuri Ronald Ferguson palveli kuningatarta 20 vuotta henkivartiokaartilaisena ja oli prinssi Charlesin ikiaikainen poolomanageri. Tylsien poolomatsien aikana ikätoverit Sarah ja Andrew hiipivät aikoinaan leikkimään piilosta.
Yliluutnantti Windsor ruusu hampaissaan
Komea Andrew hankki nuorena Randy-Andyn lempinimen, yökerhohain ja tyttöjen hurmurin maineen. Hänestä tuli 22-vuotiaana Falklandin sodan sankari. Laivasto olisi halunnut siirtää silloin vielä kruununperimysjärjestyksenä toisena olleen prinssin (William syntyi pari kuukautta myöhemmin ja pudotti setänsä kolmoseksi, nyt tämä on sijalla kuusi) toimistohommiin, mutta kuningatar Elisabet vaati, että taisteluhelikopterilentäjä hoitakoot työnsä – ei erityiskohtelua.
Kun sota-alus Invincible lipui Argentiinan vesiltä voittamattomana Portsmouthiin, kuningatar ja prinssi Philip olivat laiturilla poikaansa vastassa kuten sadat muutkin vanhemmat. Yliluutnantti Windsor asteli maihin univormussaan punainen ruusu hampaissaan, sietämättömän salskeana valkoiset hampaat loistaen – ja pikkutytöt kirkuivat. Väittävät, että äidin mielikuvissa keskimmäisen poika on yhä samanlainen, vastustamaton. Prinssi Charles tyytyi murjaisemaan, että Andrew, ”se meistä, joka näyttää Robert Redfordilta”.
Sarah alias Fergie oli viettänyt tahollaan tyypillistä aristokratian ja kuningashuoneen laitamilla varttuneen tytön elämää. Näennäisesti vaurasta, mutta niukkaa, koska kaikki perheen varallisuus oli kiinni maassa ja maatilassa. Koulun, sihteeriopiston ja kokkikoulun käytyään Sarah hakeutui pr-hommiin, taidegalleriaan ja taidekustantamoon. Hän rakasti kalliita vaatteita, ylellistä ruokaa, luksusmatkoja, slalomia ja viiden tähden oloja. Mutta hän asui yksiössä, eivätkä tulot riittäneet mihinkään. Elämänkokemusta hänellä oli parin avoliiton verran – itseään 22 vuotta vanhemman formulamaailman bisnesmiehen Paddy McNallyn kanssa hän asusteli Sveitsissä.
Kenties hän totesi jetset-elämän ihanaksi mutta liian kalliiksi, ja päätti ottaa vakituisen kiinnityksen ruusunpunaiseksi arvioimaansa maailmaan. Hän eli jo silloin ikuisessa velkakierteessä, minkä olisi tietenkin pitänyt varoittaa kuningashuonetta tulevista. Andrew riemastui punapään reippaudesta ja urheilullisuudesta – Fergie oli loistava laskettelija ja ratsastaja – ja totesi, että tuon kanssa voisi asettua.
Hollywoodilainen hetki palatsin parvekkeella
Häät olivat täysin erilaiset kuin Walesin prinssi Charlesin ja lady Diana Spencerin viisi vuotta aiemmin. Silloin avioitui tuleva kuningas, morsian oli sulhoa huomattavasti nuorempi, lapsenomainen ja umpirakastunut – sulhanen vanhuksena syntynyt, kokenut mies, joka etsi viatonta tyttöä sukua jatkamaan.
Andy ja Fergie olivat tasavertaisia, tasaikäisiä, kokemuksissaan tasamittaisia. Olin häissä toimittajana, kirkkoon kutsuttuna, kuten Charlesin ja Dianankin häissä. Nuoremman veljen vihkiäisistä jäi mieleen ilo ja riehakkuus, parin vahva fyysinen side. Buckinghamin palatsin parvekkeella hörhötylliin verhoutunut Sarah ja Andrew upposivat niin intohimoiseen suudelmaan, että kuningatar vierellä punastui ja prinssi Philip mulkoili murhaavasti. Mutta kansa hurrasi, parisataatuhatta siinä parvekkeen alla, parisataa miljoonaa television edessä. Häämatkan aluksi he kapusivat punaisen helikopterin kyytiin ja säksättivät tiehensä.
Silmitön hehkutus haki vertailukohtia Hollywoodista: Gilda sai Clark Gablensa! Verevää punatukkaista Sarahia verrattiin Rita Hayworthiin, Greta Garboon, Ingrid Bergmaniin, Katherine Hepburniin.
Alkuun brittien julma keltainen lehdistö riemuitsi siitä, että kuningashuoneeseen saadaan kaidan ja neuroottisen Dianan ohelle nainen lihaa ja verta, temperamenttia, mutkia ja kurveja, hiuspörröä ja pisamia – kerta kaikkiaan raikas tuulahdus.
Dianaa ja Sarahia pelautettiin toisiaan vastaan, mutta hovin tulokkaat perustivatkin oman rintamansa, viettivät paljon aikaa yhdessä. Tosin Charles ja varsinkin appiukko Philip olivat sitä mieltä, että villi Sarah on huonoa seuraa Dianalle. Legendaarinen on Charlesin murjaisu, kun hän katseli vaimoaan ja kälyään kikattelemassa: ”Halpoja ovat yksinkertaisten huvit.”
42 päivää vuodessa ei riitä
Median ja Sarahin kuherruskuukausi päättyi kuin seinään. Yhtäkkiä hän olikin Miss Piggy, mauton luuseri, holtiton rahankäyttäjä, pyrkyri, vulgääri. Käytös moukkamaista, takalisto leveä, 108 senttiä, kuului arvio.
Sarah sanoo liittonsa kariutuneen kolmesta syystä: median julmuuteen, siihen, että Andrew ja hän saivat viettää niin vähän aikaa yhdessä, ja hovin harmaiden herrojen alias nilkkien harjoittamaan sabotointiin.
Andrew jatkoi työtään laivaston helikopterilentäjänä. Aviopari vietti yhdessä keskimäärin 42 päivänä vuodessa. He olisivat halunneet asua yhdessä kuten muitten kantapeikkojen perheet, mutta sitä eivät Andrew’n vanhemmat turvallisuustekijöihin vedoten sallineet.
Kun prinssi William, helikopteripilotti hänkin, ja Catherine avioituivat, Sarah neuvoi useammassa haastattelussa, että vaatikaa saada asua yhdessä, muuten teidän käy kuten meidän. Ja niin nämä tekivät, asettuivat asumaan kaksistaan Williamin tukikohdan lähelle, keskellä ei-mitään, kuin normaali pariskunta. Yorkin herttuaparin esikoinen Beatrice syntyi astrologeja kiihdyttävästi 8.8.88 ja Eugenie 23.3.90.
Fergie kulutti energiaansa hyväntekeväisyystöissä ja hankkimalla helikopterin lentolupakirjan. ”Miellyttääkseni rakastettua aviomiestäni, osoittaakseni kiinnostusta kuninkaallista laivastoa kohtaan, osallistuakseni Andrew’n elämään ja voidakseni ottaa osaa illallispöytäkeskusteluihin,” Sarah selvittää kirjassaan My Story.
Lentokokemuksesta oli myöhemmin hyötyä: Sarah kirjoitti lastenkirjojen sarjan urheasta pikkukopterista Budgiesta.
Rempseästä ja iloisesta Fergiestä tuli pelokas ja epävarma, hän ei ollut mielestään koskaan tarpeeksi hyvä kuninkaalliselle perheelle. Hän laihdutti – vuosien mittaan hänestä tuli jojo-laihduttamisen symboli – hän yritti tukahduttaa hörhöilevää makuaan ja hillitä impulsiivisuuttaan.
Sarah keikkuu konkurssin partaalla
Maaliskuussa 1992 Yorkin herttuapari ilmoitti eroavansa, ystävinä. Pari kuukautta myöhemmin Sarah salakuvattiin uima-altaan laidalla yläosa paljaana, ukkovarvas vieraan ukon, herttuattaren amerikkalaisen finanssineuvojan John Bryanin suussa. Beatrice ja Eugenie leikkivät altaan laidalla. Kuvat levisivät satojen lehtien kansiin ympäri maailman, häväistys ja nöyryytys olivat sitä luokkaa, ettei prinssi Philip ole antanut tapausta koskaan anteeksi. Andrew’n pikkuveli prinssi Edward on useamman kerran ilmoittanut, ettei tule sukujuhliin, jos Sarah tulee.
Virallisesti liitto päättyi vasta 30.5.1996, tyttärien yhteishuoltajuudesta ei kinattu. Tämä oli helppo toteuttaa käytännössä: Sarah jäi asumaan Andrew’n taloon Sunninghill Parkiin aina vuoteen 2004 asti. Välillä Sarah muutti lähistölle toiseen ex-miehensä taloon, osti sitten oman talon, joka paloi, ja palasi taas Andrew’n kanssa saman katon alle.
Velkaa Sarahille kertyi kuin kiloja. Painoa hän onnistui pudottamaan Painonvartijoiden opein, ryhtyi yrityksen mannekiiniksi, kirjoitti laihduttamisesta kirjan jos toisenkin. Velka ei jojoillut, vaan karttui. Välillä velkaa lyhensi kuningatar Elisabet, toisinaan Andrew, joskus ilmeisesti joku Sarahin miesystävistä. Yhteensä lukuisia miljoonia puntia.
Sarah puuhasteli kaikenmoista. Kirjoitti satukirjoja, elämäkertansa, kolumneja, luennoi, tuotti elokuvia, edisti monia hyväntekeväisyyshankkeita, esiintyi televisiossa haastateltavana ja haastattelijana sekä mainoksissa, joita ei saanut esittää Englannissa. Hän on nokkela, teräväsanainen, kelpo kirjoittaja, osaa vedota tunteisiin, varsinkin amerikkalaisten, jotka ovat myös valmiimpia maksamaan kuninkaallisista kytkyistä. Sarah vietti pitkiä aikoja USA:ssa, siellä hänellä oli etuisuuksia, vaikutusvaltaa ja makumieltymyksetkin kävivät yksiin.
Elämäntapa pysyi ylellisenä, Sarah on lohtusyöjä ja lohtuostaja, keikkuu konkurssin partaalla koko ajan. Eikä hänelle vieläkään, 56-vuotiaana, ole kehittynyt kykyä hoitaa raha-asioita normaalin aikuisen tapaan.
Andrew vaarallisessa seurassa
Sotilasuransa jälkeen Andrew on hakenut paikkaansa. Parhaiten hän on onnistunut erilaisissa hyväntekeväisyystöissä saatellessaan avuntarvitsijoita ja mahdollisia sponsoreita yhteen. Myös nuorten start-up -yrittäjien auttamisessa hän on pärjännyt hyvin.
Sitä vastoin monet hänen omat bisneksensä ja viritelmänsä brittiviennin promoottorina ovat päättyneet häpeällisesti. Kun hänet nimitettiin Britannian vienninedistämisen viralliseksi lähettilääksi, liikemiehet hurrasivat ääneen.
Parin vuoden sisällä selvisi, että yritteliäin prinssi on ollut Stan-valtioiden upporikkaiden diktaattorien suhteen. Hän teki bisnestä, ’fixasi’, asioita Kazakstanin, Azerbaidzanin, Uzbekistanin, Libyan, Tunisian, Bahrainin yksinvaltiaiden kanssa. Kaikkia epäiltiin korruptiosta, petoksista, ihmisoikeusloukkauksista, asevientirajoitusten rikkomisesta.
The Times -lehden Libby Purves kirjoitti tammikuussa 2015, että prinssi Andrew näyttää häkeltyvän rajattoman rikkauden ja rajattoman vallan edessä, hän on ystävystynyt pahojen, korruptoituneiden ja älykkäiden miesten kanssa eri puolella maailmaa.
Eräs ulkoministeriön korkea virkamies määritteli, että herttua tuskin on kuninkaallisen diadeemin kirkkain jalokivi. Toinen taas ivasi, että hän kysyisi prinssiltä asiantuntijaneuvoa korkeintaan siinä, mikä hevonen mahtaa voittaa kello 14.30 startissa?
Herttua ei siis ole penaalin terävin kynä, hissi ei vie ullakolle asti. Suomalainen sanoisi, että ei ole kaikki muumit laaksossa…
Tuhlaajaminiän paluu?
Raskaimmin prinssiä lienee vedättänyt amerikkalainen bisnesmies Jeffrey Epstein, jota on Floridassa syytetty muun muassa prostituution pyörittämisestä ja pedofiliasta. Prinssikin joutui pedofiliasta syytetyksi, oikeuteen asti juttu ei todisteiden puutteessa edennyt.
Aina kun Yorkin herttuaa vastaan on hyökätty, Sarah on rynnännyt ensimmäisenä tätä puolustamaan. Hän ilmoitti, että Andrew ei yksinkertaisesti ole voinut sekaantua seksiin alaikäisen kanssa, että prinssi on miesten mies, yhä hänen prinssinsä, joka karauttaa paikalle valkoisella ratsulla ja pelastaa. Hän ylistää Andrew’ta loistavaksi isäksi, parhaaksi ystäväkseen ja elämänsä suurimmaksi rakkaudeksi.
Kuningatartakin Sarah kehuu suurieleisesti, tämän älyä, kokemusta, sinnikkyyttä, huumorintajua, merkitystä maailmalle ja Sarahille itselleen. Sitä miten hyvä isoäiti hän on. Kuningatar ja Sarah tapaavat silloin tällöin ystävällisissä merkeissä ja yllättävän välittömissä tunnelmissa, käyvät kävelyllä.
Sarah on juuri anonut vakituista oleskelulupaa Sveitsiin brittipassinsa ohelle. Hän viettää paljon aikaa Verbierissä, jossa hän omistaa yhdessä Andrew’n kanssa 15 miljoonaan arvoisen Chalet Heloran. Siellä he leikkivät kotia, tyttäret käyvät usein kylässä, kaikki rakastavat laskettelua.
Tuoreimmat uutiset väittävät 28-vuotiaan prinsessa Beatricen juuri päättäneen seitsemän vuotta kestäneen seurustelunsa liikemies Dave Clarkin kanssa. Muotialalla New Yorkissa työskentelevä prinsessa kyllästyi odottamaan kosintaa. Brittilehdet ovat tietävinään, että prinsessa Eugenie avioituisi ensi vuonna pitkäaikaisen poikaystävänä Jack Brooksbankin kanssa. Brooksbank, 29, toimii yökerhoalalla, Eugenie taas astelee äitinsä jalanjäljissä, hän työskentelee taidegalleriassa. Eugenie muuttaa pian Kensingtonin palatsin alueella sijaitsevaan Ivy Cottageen, Williamin, Katen ja prinssi Harryn naapuriksi.
Prinssi Philip sättii yhä Sarahia, sanoo tämän sisustavan kotinsakin kuin bordellin. Edward piikittelee Sarahia aina tilaisuuden tullen. Ex-kälyä ei kutsuttu Edwardin ja Sophien häihin. Beatricea ja Eugenie’ta kaavailtiin alkuun häiden morsiusneidoiksi, mutta koska äitiä ei kutsuttu, he päätyivät vain häävieraiksi isänsä kanssa.
Prinsessat eivät kuulu kuninkaalliseen perheeseen, he eivät saa määrärahaa, eikä heitä velvoiteta töihin. Mutta nykyisin he osallistuvat mieluusti häihin ja ristiäisiin, syntymäpäiväjuhlille. Pukeutumistyyli on rohkea, pintaa nuolevia vaatteita – ahtaita, sanoisi moni – erikoisia moderneja asuja ja hupaisia hattuja. Suunnannäyttäjiä vai äitinsä maun perillisiä?
Kun vuonna 1900 syntynyt kuningataräiti kuoli 14 vuotta sitten 101-vuotiaana, moni asia muuttui brittihovissa. Kuningatar Elisabet ei ollut halunnut loukata äitiään, uudistukset saivat odottaa aikakauden vaihtumista. Näkyvin muutos oli se, että kuningatar antoi luvan Charlesin ja Camilla Parker Bowlesin avioitumiselle.
Edinburghin herttua prinssi Philip, 95, on muutoksen jarru, jääräpäinen ja pitkävihainen mies, entinen ammattiupseeri, joka kannattaa kovaa kuria. Seuraava muutoksen aalto saapuu kun hänen vaikutusvaltansa kirpoaa.
Silloin ehkä Sarah saa palata hoviin, exänä tai muuten vain. Tiedä vaikka vielä yorkilaiset palaisivat yhteen – siis jos kuningattarella on varaa elättää Sarah. Se olisi Tuhlaajaminiän paluu.