Tuulilasi

Analyytikot: “Kuoleman suudelma dieselautoille”


Oikeusistuin Saksassa pohtii parhailaan, onko laillista kieltää saastuttavien dieselautojen ajaminen kaupunkien keskustoissa. Päätöksen pitäisi tulla ensi viikolla.
Kuvat All Over Press

Kyse on isosta asiasta Saksan suurilla automarkkinoilla. Lisäksi ympäristöjärjestöt vaativat autonvalmistajia asentamaan autoihin uusia komponentteja, jotka vähentäisivät päästöjä, etenkin DUH-järjestö on ollut vaatimuksissaan jyrkkä. Moni muukin ympäristöjärjestö vaatii, että autonvalmistajat asentavat autoihin uusia komponentteja pakoputkistoihin päästöjen pienenemiseksi.

”Dieselautoille se voi olla se viimeinen kuoleman suudelma”, Evercore ISI:n analyytikot kirjoittivat asiasta muistiossaan.

Evercore ISI:n mukaan dieselien pakoputkistojen komponenttien muuttaminen maksaisi autonvalmistajille noin 14,5 miljardia euroa. Vaikka tämä ei toteutuisikaan, pelkästään dieselpanna suurkaupunkeihin alentaisi Evercore ISI:n mukaan dieselautojen jälleenmyyntiarvoa 5 %, mikä maksaisi eurooppalaisille ja yhdysvaltalaisille autonvalmistajille 1,6 miljardia euroa.

”Jo tämän vuoden aikana dieselautojen jälleenmyyntiarvo on laskenut 3,4 % ja se kiihtyy koko ajan”, Evercore ISI:n muistio huomauttaa.

Saksalaisen ADAC:in mukaan muutos maksaisi jokaisen auton kohdalla 1400-3300 euroa. Sen ansiosta dieselpäästöt kuitenkin vähenisivät 70 %.

Julkaistu: 23.2.2018