Apu

Analyysi: ”Jos kerran Petteri Koponen on niin hyvä, niin miksei se vieläkään pelaa NBA:ssa?” – kysymykseen on olemassa vastaus


Sensaatiotoimittaja David Pick laittoi Twitterissä liikkeelle huhun, jonka mukaan FC Barcelona saattaa purkaa Petteri Koposen sopimuksen. Tilanne nostaisi 30-vuotiaan Koposen todennäköisyyttä päätyä sittenkin vielä NBA:han. Valtteri Mörttinen käy läpi yli kymmenen vuotta velloneen unelmamyllyn syyt ja seuraukset.
Kuvat Valtteri Mörttinen, Erdem Sahin / All Over Press, Justin Lane / All Over Press

”Jos kerran Petteri Koponen on niin hyvä, niin miksei se vieläkään pelaa NBA:ssa?” Tähän kysymykseen koripalloa aktiivisesti seuraava toimittaja on saanut vastata niin monta kertaa, että kahden käden sormet eivät riitä laskemiseen. Kysymykseen on kuitenkin olemassa vastaus, ja vastaus ei ole, että Susijengin rakastettu pelinjohtaja olisi yliarvostettu. Syy on sääntökirjassa.

Maailman rahakkaimman koripallosarjan sopimussirkus on jokakesäinen perinne. Joka kesä 60 nuorta kuulee nimensä varaustilaisuudessa. Joka kesä media piirittää kokeneet tähdet kysellen, kenen riveissä ja millä palkalla seuraava kausi vietetään. Joka kesä suomalainen koripallokansa pohtii, pelaako Petteri Koponen vielä NBA:ssa.

NBA Draftissa on 2000-luvulla huudettu neljä suomalaista nimeä. Nimet ovat aikajärjestyksessä Hanno Möttölä, Koponen, Erik Murphy ja Lauri Markkanen. Heistä ainoa, joka ei ole pelannut NBA:ssa ainuttakaan ottelua, on Koponen.

NBA:n varaustilaisuus uusille tulokkaille järjestetään aina juhannuksen tienoilla, ja heinäkuun alusta metsästetään aiemman sopimuksensa päättäneitä vapaita pelaajia. Kuitenkin yksi pieni ryhmä on näistä molemmista mahdollisuuksien aitoista suljettu kylmästi ulos. He ovat aiempina vuosina varatut pelaajat, jotka eivät koskaan saaneet sopimusta.

NBA-komissaari David Stern onnittelee Petteri Koposta vuoden 2007 varaustilaisuudessa. Kuva: Justin Lane, AOP.

Koposen kymmenen vuoden odotus

Vuonna 2007 Philadelphia 76ers varasi kaikkien aikojen suomalaiseksi koripalloilijaksi kehutun Tapiolan Hongan takamiehen myydäkseen tämän Portland Trail Blazersille. Portland piti miestä panttivankinaan neljä vuotta ja luovutti tämän lopulta pelaajakaupoissa Dallas Mavericksille. Dallasissa sama panttivankidraama jatkuu edelleen.

Sillä välin, kun NBA käytti Koposta siirtovaluuttana, hän teki itselleen kunnioitettavan uran Euroopassa. Hän on ollut johtohahmoja sekä italialaisessa Virtus Bolognassa että venäläisessä BC Himkissä. Viime kautensa hän on viettänyt Euroopan ehdottomalla huipulla FC Barcelonassa. Koponen teki NBA-varauksen jälkeen ainoan järkevän ratkaisun, jonka parikymppinen lupaus voi amerikkalaista sopimusta odottaessaan tehdä. Hän piti uransa elossa ja taitonsa käytössä. Siksi Koponen ei pelaa NBA:ssa.

NBA:n järjestelmä on armoton verrattuna liigoihin, joissa sopimuksettomien pelaajien varausoikeudet raukeavat automaattisesti tietyn ajan jälkeen. Koripallojoukkueen vankityrmästä vapautuakseen pelaajan olisi vietettävä vuosi pelaamatta ammattilaisena missään. Tämä on tuhoisa pykälä, sillä nuori kehittyvä huippupelaaja ei voi tuosta vain pitää välivuotta, jos haluaa pysyä kilpailijoidensa tahdissa.

Tasonsa säilyttäminen on Koposelle välttämätöntä, sillä jo pitkään hän on ollut sopimuksiensa arvoinen. Portlandiin hän ei päässyt, koska Portlandilla ei ollut hänelle tarvetta. Koposen oikeudet saadessaan joukkue ajoi sisään jo toista Euroopasta tuotua pelinjohtajaa Sergio Rodriguezia.

Dallasin kanssa tilanne on monimutkaisempi. Koponen on päässyt sekä Moskovassa että Barcelonassa miljoonapalkoille eikä taivu muuttamaan toiseen maahan liian riskialttiilla ehdoilla tai rajulla palkanalennuksella. Minimipalkka NBA:ssa on nyt jo yli 800 000 dollaria vuodessa, mutta ilman taetta runsaista peliminuuteista, jotka tuovat näytönpaikkoja, ura voi törmätä siellä seinään heti ensimmäisen kauden jälkeen.

Ominaisuuksiensa puolesta hän istuisi Dallasiin erinomaisesti. Rick Carlislen valmentamassa pick and rollissa on käytetty usein kahden pelinjohtajan takakenttiä, joissa Koponen olisi kotonaan kummallakin pelipaikalla.

Jos NBA toimisi jääkiekkoliiga NHL:n tavoin ja varausoikeudet raukeaisivat sopimuksettomilla pelaajilla kahdessa vuodessa – pelasi hän toisessa liigassa tai ei – tätä kysymystä ei tarvitsisi kysyä joka kesä. Petteri Koponen pelaisi NBA:ssa, sillä joku kolmestakymmenestä joukkueesta olisi hänelle riittävät ehdot tarjonnut.

Petteri Koponen harjoittelee Susijengin kanssa kesän MM-karsintaotteluita varten. Kuva: Valtteri Mörttinen.

One more time: pelaako Koponen sittenkin vielä NBA:ssa?

Kun koripallomaailman sensaatiotoimittaja David Pick laittoi Twitterissä tiistai-iltana liikkeelle huhun, jonka mukaan Barcelona aikoo purkaa Koposen sopimuksen, käynnistyi arvuuttelu NBA-urasta jälleen kerran. Barcelonan kausi oli pettymys, mutta alkukaudesta liian vähän ja väärässä roolissa peluutettua Koposta on tilanteesta turha syyttää.

Koposella ei siis ole enää taetta 1,1 miljoonan euron sopimuksesta Kataloniassa. Hän saattaakin olla pian työtön. Pelaajalle epäilemättä epämieluisa tilanne tekee kuitenkin NBA:sta houkuttavamman vaihtoehdon hieman kehnommillakin sopimusehdoilla.

Dallasissa on takamiehiä vaikka pihakirpputorilla myytäväksi, mutta nyt monen sopimus on katkolla. Mikäli pyörät alkavat pyöriä ajoissa, ja Koposen agentit pääsevät sopivaan väliin, osapuolet saattavat löytää molempia tyydyttävän paketin. Pelaaja itse on vuodesta toiseen maininnut, ettei ole sulkenut vaihtoehtoa vieläkään kokonaan pois.

Koponen on siinä iässä, että viimeiset mahdollisuudet ovat käsillä juuri nyt. Viime vuonna Euroopasta Los Angeles Clippersiin loikannut vuotta vanhempi serbialainen Miloš Teodosic oli ennakkotapaus, joka osoitti, että NBA:ssa uskalletaan ottaa riskejä veteraanienkin kohdalla. Siitä huolimatta yli 30-vuotiaalla urheilijalla eläkeikä lähestyy uhkaavasti.

Sopimus Dallasin kanssa ei ole ainoa vaihtoehto. Joukkue voi myös kaupata pelaajan oikeudet toiselle joukkueelle, mikä onkin todennäköisempi tie onnistumiseen, sillä USA Today Sportsin mukaan Dallas yrittää houkutella pelinjohtaja Yogi Ferrelliä jäämään. Monen suomalaisfanin hattaraunelma totta kai olisi, että Koponen päätyisi Chicago Bullsiin syöttämään palloa Markkaselle.

Jos Barcelona todella päättää häätää Koposen, se tarkoittaa, että tänä kesänä monta ovea on vielä auki. Pitkä tarina ansaitsisi onnellisen lopun.

Petteri Koponen pelaa perjantaina Susijengin kanssa MM-karsintaottelussa TV2:lla klo 18.45.

Julkaistu: 27.6.2018