Apu

Ampumahiihdon MM-kisat: vielä ainakin kerran, Kaisa Mäkäräinen

Ampumahiihdon MM-kisat: vielä ainakin kerran, Kaisa Mäkäräinen
Kun ampumahiihdon MM-kisat alkavat tänään torstaina Italian Anterselvassa, lajinsa suuri suomalaisyksinäinen Kaisa Mäkäräinen on mukana jo 12:ta kertaa. Menestyneen ja kokeneen huippu-urheilijan kuvassa on ristiriitoja, jotka hämmentävät vuodesta toiseen.

Kaisa Mäkäräinen, 37, on saavuttanut pitkällä urallaan olympiamitalia lukuun ottamatta lähes kaiken. MM-kisoissa 2011 hän juhli takaa-ajon kultaa ja pikakisan hopeaa. Kaikkiaan hänellä on kuusi aikuisten arvokisamitalia. Maailmancupin kokonaiskisan hän on voittanut kolmesti, viimeksi kaudella 2017-18.

Mäkäräisen kaltainen kokenut menestyjä tuntee jo heikkoutensa ja vahvuutensa ilman jatkuvaa itsereflektiota ja varsinkaan muiden puheiden märehtimistä - ainakin teoriassa. Hänelle on silti tyypillistä lähestyä julkisuudessa tekemisiään usein vaikeuksien ja uhrausten kautta.

Vaikka Mäkäräisen imago on yksi Suomen huippu-urheilun positiivisimmista ja tarkimmin kontrolloiduista hän on hämmentävänkin usein ilmaissut tyytymättömyytensä median toimintaan.

Mäkäräinen vaikuttaa joskus yleisemminkin hermostuvan asioista, joiden ei luulisi hänen kokemuksellaan ja meriiteillään hetkauttavan suuntaan tai toiseen.

Toisaalta Mäkäräinen on jo pidempään korostanut, että koska hän on päättänyt uransa jatkosta kausi kerrallaan, ainoana tavoitteena on nauttia huippu-urheilusta; turhasta stressaamisesta ja pikkuasioihin takertumisesta ei ole hyötyä. Hän on myös muistuttanut, että ampumahiihdon kaltaisessa lajissa on pakko olla tarkka, analyyttinen ja kaikilla osa-alueilla viimeisen päälle ammattilainen.

Sen, missä määrin kausi kerrallaan -ajattelu todella luonnistuu kontrollifriikkeyteen ja ylikireään perfektionismiin asti määrätietoiselta urheilijalta, tietää vain Mäkäräinen itse.

Haastajan asemassa

Tällä kaudella kaava on ollut yksinkertaistaen tuttu: hiihtovauhti riittää parhaimmillaan vaikka mihin, mutta ammunta takkuaa. Etenkin pystyammunnan tarkkuusprosentti on jäänyt sellaiseksi, että Mäkäräinen on tällä kaudella ollut vain kolmasti kymmenen parhaan joukossa. Maailmancupissa hän on voittanut yhden kisan, ja kokonaistilanteessa hän on sijalla 11.

Kausi on siis ollut vaikea, mutta haastajan asema totutun ennakkosuosikin sijaan saattaa jopa sopia Mäkäräiselle.

Ampumahiihto on oiva tv-laji ja erittäin suosittua Keski-Euroopassa. Myös Suomessa se kerää miljoonayleisön, kun Mäkäräinen kilpailee, ainakin arvokisoissa. Oman aspektinsa Mäkäräisen asemaan ja asennoitumiseen tuo se fakta, että suuren yleisön silmissä hän on yhtä kuin ampumahiihto Suomessa.

Viime vuosina ampumahiihdossa on pyritty maajoukkueryhmän laajentamiseen, leirivuorokausien lisäämiseen ja ylipäätään yhtenäisemmän linjan hakemiseen. Myös Kaisa Mäkäräinen on osallistunut tiiviimmin joukkueen toimintaan.

Suomen joukkueen muut jäsenet ovat Mari Eder, Suvi Minkkinen, Olli Hiidensalo, Jaakko Ranta ja Tero Seppälä. Joukkuetta täydennetään ensimmäisen kisaviikon aikana.

Kisat avaa sekaviesti torstaina, ja yksi Kaisa Mäkäräisen päämatkoista eli naisten pikamatka starttaa perjantaina klo 15.30.

Ampumahiihdon MM-kisat Ylen kanavilla 13.-23.2.

Julkaistu: 13.2.2020
Kommentoi »