Eeva

Ami Aspelund: "Pettymysten vuoksi ei kannata katkeroitua"


Laulaja Ami Aspelundilla meni 1980-luvulla lujaa. Vauhdikas vaihe päättyi raskaisiin menetyksiin, mutta myös uuteen, tasaisempaan elämään.
Kuvat Jouni Harala

Ami Aspelundin hiukset ovat hiukan pörrössä, kun hän pyrähtää vauhdikkaasti tapaamiseemme. Laulaja on helppo tunnistaa matalasta, kauniisti sointuvasta äänestä.

65 vuotta syyskuussa täyttävä Ami sanoo, että kun koko ajan touhuaa, oma ikä unohtuu.

"Välillä olen tosin pohtinut, pitäisikö näillä kymmenillä käyttäytyä jotenkin toisin. Mutta niin kauan kuin tunnen olevani terve ja voimissani, olen kiitollinen."

Ami on asunut jo pitkään Tammisaaressa, johon hän tutustui nykyisen puolisonsa, Hans Wikströmin kautta. Naimisiin pariskunta meni vuonna 1994.

Avioliiton alku oli molemmille sopeutumisen aikaa.

"Tulimme aivan eri maailmoista. Olen suhtautunut aina huolettomasti esimerkiksi aikatauluihin. Armeijassa työskennellyt puoliso taas oli hyvin säntillinen."

Kun Ami lähti keikalle, hän ilmoitti palaavansa sitten joskus.

"Siihen oli täsmällisyyteen tottuneella miehellä aluksi sopeutumista", Ami kertoo ja nauraa.

Ami muistaa, kuinka pappi sanoi heidät vihkiessään, että kun kaksi puuta kasvaa metsässä liian lähekkäin, ne varjostavat toisiaan. Puilla täytyy olla tilaa kasvaa.

”Mieheni tietää, että kaipaan joskus täydellistä yksinäisyyttä. Koen tärkeäksi, että saan joskus olla ypöyksin esimerkiksi mökissä meren rannalla.”

Viime aikoina Ami on käynyt läpi elämänsä kipukohtia, kuten työttömyyttä, avioeroa ja lapsuudenperheen tragediaa. Pettymyksistä hän on yrittänyt päästää irti.

”Moni juuttuu omien ajatustensa kehittämään rakennelmaan: näin tämän elämän pitää mennä. Jos kaikki ei menekään niin, voi pettyä tai katkeroitua”, Ami toteaa.

Lue Amin koko haastattelu Eevan numerosta 9/2018.

Julkaistu: 29.8.2018