Tuulilasi

Amerikkalaiset menettämässä luottamuksen autonomisiin autoihin


American Automobile Associationsin tuore tutkimus kertoo ihmisten huolen itseajaviin autoihin kasvavan koko ajan.
Kuvat Uber

Hiljattain sattuneiden Uberin ja Teslan Model X:n kuolonkolarit eivät ole jääneet amerikkalaisilta huomaamatta. Uberin täysautonominen testiauto tappoi pyörää taluttaneen naisen, kun taas Teslan semiautonominen Model X törmäsi moottoritien betonivalliin ja kuljettaja menehtyi.

AAA teki tutkimuksen ihmisten asenteista autonomiaa kohtaan. Edellinen oli tehty viime vuoden lopussa. Tutkimus paljasti, että ihmisten luottamus autonomisiin autoihin on heikentynyt selvästi.

Nyt peräti 73 prosenttia vastanneista kertoi, ettei uskaltaisi hypätä täysautonomisen auton penkille. Edellisessä tutkimuksessa lukema oli 63 %. Nyt 63 % kertoi myös, ettei tuntisi oloaan turvalliseksi jalankulkijana tai pyöräilijänä, jos lähellä olisi autonominen auto liikenteessä.

Mielenkiintoinen havainto oli sekin, että 2000-luvulla syntyneet olivat myöskin muuttaneet asenteitaan. 2017 lopussa vain 49 % heistä kertoi tutkimuksessa olevansa liian peloissaan hypätäkseen autonomiseen autoon, nyt lukema oli kasvanut peräti 64 %:ään. Kaikissa aiemmissa tutkimuksissa juuri nuoret ovat suhtautuneet kaikkein myönteisimmin autonomiseen teknologiaan.

Julkaistu: 22.5.2018