Apu

Amadeus Lundbergin turvaton lapsuus johti opintojen keskeyttämiseen ja terapiaan: "Musiikki oli pakokeino"

Amadeus Lundbergin turvaton lapsuus johti opintojen keskeyttämiseen ja terapiaan: "Musiikki oli pakokeino"
Amadeus Lundberg perkaa menneisyytensä kipukohtia.
Julkaistu: 13.7.2018

Vuoden 2009 tangokuningas Amadeus Lundberg, 29, ja hänen isänsä Taisto Lundberg, 69, istuvat sovussa saman pöydän ääressä, mutta aina ei näin ole ollut. Amadeus sanoo suoraan, että hänen suhteensa vanhempiinsa oli – ja on yhä – vaikea.

– Lapsuuteni oli turvaton ja epävakaa, vaikka oli siellä tietysti paljon hyviäkin hetkiä. Vanhemmillani oli omat demoninsa, alkoholia ja sairauksia, Ampuksi kutsuttu laulaja muistelee.

Amadeus sanoo, että vaikeuksista huolimatta hänen lapsuudessaan oli paljon hyvääkin. Isä patisti musiikin pariin, ja jo kolmevuotiaana Amppu kävi musiikkiesikoulua. Viulunsoiton hän aloitti kuusivuotiaana.

– Olen siinäkin mielessä isäni kaltainen, että en tykkää nuoteista. Opettelen ja soitan mieluiten korvakuulolta. Taisto on itseoppinut soittaja, ja hän oli parhaimmillaan silloin, kun hän ei vielä osannut nuotteja. Muistatko, Taisto? Amadeus kysyy.

– Kyllä. Ihmeellistä oli, että opittuani nuotit kadotin korvakuuloni, Taisto hämmästelee.

Taiteilijaelämä kiinnosti

Hortto Kaalon keikoilla pikku-Amadeus imi vaikutteita.

– Katselin sitä taiteilijan elämää, yleisöä, taputuksia ja ajattelin, että onpa siistiä, niin glamouria. En ikinä pystyisi tuohon tai uskaltaisi mennä yleisön eteen! Olin hyvin ujo. Kun piti lähteä esiintymään viulukonserttiin, kiipesin talon katolle ja huusin: ”En tule, hyppään alas, jos pakotatte!”

Ujous ja herkkyys yhdistyneenä kotiolojen aiheuttamaan turvattomuudentunteeseen ahdisti Amadeusta. Peruskoulu tutussa ympäristössä vielä sujui, mutta kauppaoppilaitoksessa teini ei kestänyt.

– Jouduin käymään psykologillakin. Lopetin pian ja pidin välivuoden. Purin ahdistustani musiikkiin, silloin treenasin isäni kanssa tässä talossa tuntitolkulla monta kertaa viikossa. Musiikki oli pakokeino, ja se auttoi.

Lue koko yhteishaastattelu Avusta 29/2018!

Kommentoi »