Tuulilasi

Älytiet tulevat – britit kytkevät valtatien nettiin


Yksi Britannian kiireisimmistä valtateistä liitetään nettiin osana kokeiluhanketta, jossa tutkitaan tietoverkon hyödyntämistä muun muassa tietulleissa ja itsestään ajavissa autoissa.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

A14-tielle asennetaan noin 80 kilometrin matkalle tunnistimia, joiden välityksellä tiellä liikkuvissa autoissa oleviin puhelimiin voidaan olla yhteydessä, kertoo Guardian. Ajatuksena on valvoa liikennettä sähköisesti.

Hankkeen toteuttavat teleoperaattori BT, paikallinen liikennevirasto ja startup-yhtiö Neul.

Britannian teleregulaattori Ofcom hyväksyi hankkeen eilen keskiviikkona. Sen päätös oli ratkaiseva, koska kokeiltava järjestelmä hyödyntää televisiojakeluverkon käyttämättömiä taajuuksia kännykkäverkon sijaan. White Space- taajuuksiin on turvauduttu mobiilia edullisempien kustannusten takia.

"Autoissa ja tiellä olevat tunnistimet valvovat ruuhkan muodostumista ja lähettävät tiedon tästä langattomasti liikenteenvalvontakeskukseen, joka automaattisesti säätää nopeusrajoitukset liikenteelle sopiviksi", Ofcom totesi lausunnossaan.

"Järjestelmä voi olla myös suoraan yhteydessä autoihin ja ohjata ne vaihtoehtoiselle reitille ruuhkan välttämiseksi ja jopa hallita niiden nopeutta."

Hankkeessa ei toistaiseksi ole mukana äly- tai itsestään ajavia autoja, mutta tulevaisuudessa järjestelmä voisi toimia jopa niin, että auton tietokone ottaa auton kuljettajan sijasta hallintaansa turvallisuuden varmistamiseksi.

Ofcom hyväksyi keskiviikkona myös tukun muita taajuuksia hyödyntäviä hankkeita. esimerkiksi Google kehittää teknologiaa, jossa matkapuhelimilla voidaan muodostaa nettiyhteys White Space -taajuuksia hyödyntäen ilman mobiiliverkkoa.

Julkaistu: 3.10.2013