Älyrollaattori kannustaa liikkumaan
Terveys ja hyvinvointi
Älyrollaattori kannustaa liikkumaan
Seniorien käyttöön suunnitellaan älyrollaattoria, joka toimii samaan tapaan kuin älypuhelimessa käytettävät liikuntasovellukset, kuitenkin ilman älypuhelinta. Perusidea on tuottaa tietoa omasta liikkumisesta niin, että se saa peput ylös penkistä yhä uudelleen
Julkaistu 10.2.2018
Apu

Seniorien käyttöön suunnitellaan älyrollaattoria, joka toimii samaan tapaan kuin älypuhelimessa käytettävät liikuntasovellukset, kuitenkin ilman älypuhelinta. Perusidea on tuottaa tietoa omasta liikkumisesta niin, että se saa peput ylös penkistä yhä uudelleen.

Kyseessä on suomalaisinnovaatio, jonka tavoitteena on kannustaa seniori-ikäisiä liikkumaan. Älyrollaattori kerää tietoa muun muassa kuljetusta matkasta sekä päivittäisestä tai viikoittaisesta liikkumistavoitteesta. Näitä tietoja voivat hyödyntää niin hoitohenkilökunta kuin läheisetkin.

– Osapuolet voivat tarvittaessa reagoida jo aikaisessa vaiheessa, esimerkiksi jos liikkuminen jää kauas tavoitteesta, normaaliin päivärytmiin tulee muutoksia tai rollaattorilla ei olekaan jonain päivänä liikuttu, professori Heikki Hurri Ortonilta selventää.

Mittaamisen lisäksi älyrollaattori osaa antaa palautetta tavoitteiden saavuttamisesta, myös pidemmältä aikaväliltä. Se on oivallinen työkalu, jolla käyttäjä voi itse seurata omaa kehitystään. Mittaaminen lisää monilla liikkumisintoa. Kukapa ei ilahtuisi, kun edellisviikon matkaennätys menee rikki tai päiväkohtainen askelmäärä täyttyy jo ennen iltaa? 

Älyrollaattorin perimmäinen toive on istuttaa liikkumisen siemen senioreihin, sillä jo vähäiselläkin liikuntamäärän lisäämisellä voi olla suuri vaikutus hyvinvointiin. Liikkumisen lisääminen kohentaa fyysisen kunnon lisäksi usein myös mielenterveyttä: rollaattorilenkillä kun voi nautiskella luonnosta ja ehkäpä tavata tuttavia.

Älyrollaattori on tällä hetkellä testiryhmän kokeilussa.

Lähteet: VTT, Orton

Teksti Noora Takamäki

Kommentoi »